Правосъдната министърка Надежда Йорданова внася проект за изцяло нова Наредба

...
Правосъдната министърка Надежда Йорданова внася проект за изцяло нова Наредба
Коментари Харесай

Надежда Йорданова готви революция в специалност Право

Правосъдната министърка Надежда Йорданова внася план за напълно нова Наредба за единните държавни условия за висше обучение в компетентност " Право ", посочена от настоящи адвокати за революционна - с друг хорариум в обособените дисциплини, промяна на самото преподаване, смяна в изпитните модели за бъдещите адвокати, както и придобиване на нови познания.

" Действащата Наредба за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността „ Право “ и професионална подготовка „ правист “ е от 1996 година След това България се причисли към Европейския съюз, правната система се усложни, доста се промени обществено-икономическият живот. Промениха се и публичните потребности за това в какво би трябвало да бъдат обучавани младите адвокати, какви познания и умения би трябвало да придобият. Всички тези условия демонстрираха, че с промени в един или различен хорариум или предмет в програмата няма да може да се отговори на тези потребности и наложи изработването на напълно нов нормативен акт.

Затова до няколко дни Министерство на правораздаването на Република България ще разгласява за публично разискване план за напълно нова Наредба ", заяви Йорданова пред профилираната медия " Лекс.бг ".

На първо място, осъвременяваме набора от дисциплини, които ще учат юристите. Засилваме образованието по Право на Европейски Съюз, с изключение на като обособена дисциплинираност, регламентираме, че то би трябвало да се учи и в границите на всички останали дисциплини. Въвеждаме като наложителна дисциплинираност Защита правата на индивида. България, за жалост, е на челните места на страните, които не извършват повече от 5-10 години решения на Европейския съд по правата на индивида, прецизира министърът.

По думите й обаче по-големият проблем, с който се сблъсква всекидневно, е, че когато се приказва за фундаментални човешки права, за фундаментални правила, среща неразбиращи погледи. " Не единствено на жители, а и на адвокати. Този недостиг не може да се преодолее единствено със профилирани курсове за работещите адвокати. Става въпрос за полезности и те би трябвало да бъдат възпитавани ", споделя още тя.

Третата огромна смяна е, че се планува, обединен държавен изпит. Юридическата специалност директно визира тъканта на публичния живот, орисите на хората и по тази причина юристите би трябвало да приключват при идентичен стандарт, уверена е Йорданова.

" Хората, които упражняват юридическата специалност, е доста значимо да имат две базисни умения. Първото е добре да владеят езика – говоримо и документално, да имат висока езикова просвета. А второто – да имат логическа мисъл. Голяма част от практикуването на юридическата специалност изисква дарба да мислиш логичен, да анализираш и да обобщаваш информацията, да вървиш от съответното към нереалното и противоположното ", проучва още тя.

Един от главните проблеми, който се слага от студентите и от бизнеса е, че младите адвокати приключват без качества да напишат контракт, молба, да не приказваме за искова молба. Това е един от методите да решим този проблем – като посочим, че с изключение на теоретичните познания, образованието по „ Право “ би трябвало да дава и съответни на практика умения, прибавя Йорданова.

Тя упорства за придобиване наясни на практика умения като решение на казуси; осъществяване на научно-юридическо изследване, в това число на работа с национални и задгранични правно-информационни системи; академично писане, в това число подготовка и писане на есе, университетски публикация, дипломна работа и коментар на правосъдна практика; присъединяване в диспути, изразителност и правосъдна реторика; подготовка и осъществяване на договаряния по юридически казус; подготовка на планове на юридически документи, в това число на контракти, правни препоръки, искови молби, отговори на искови молби, подготовка на пледоарии, правосъдни актове и други процесуални документи; професионални връзки с сътрудници, клиенти и жители, търсещи юридическа институционална помощ и съдействие; юридическа професионална нравственос. Подобни са практиките в университетите в Западна Европа, под формата на " клиники ", провеждани още в първите курсове на висшето обучение по специалността.

У нас от няколко години в " Право " се влиза единствено с резултатите на зрелостниците от матурите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР