Правосъдието е скъпо занимание, няма как да е иначе. Когато

...
Правосъдието е скъпо занимание, няма как да е иначе. Когато
Коментари Харесай

Как прокуратурата избоде Очите, вместо да изпише вежди

Правосъдието е скъпо занятие, няма по какъв начин да е другояче. Когато обаче в България за тази активност безсистемно се харчат пари, а резултатът е повече от подозрителен, няма по какъв начин да не се запитаме какъв е смисълът. Дали действително да бъде реализирана някаква правдивост, или " продуктът " (по концепцията на бъдещия основен прокурор Иван Гешев) е просто пиар на прокуратурата. Евтина реклама на държавното обвиняване, която излиза скъпо на данъкоплатците.

Такива въпроси изникват около проблема с Димитър Желязков - Митьо Очите. Едва ли някой в прокуратурата си е правил труда да сметне какъв брой коства дотук следващото дело против Желязков, в което влизат и екстрадицията му от Турция, и държането му в ареста. И работата на обвинители и съдии, които се произнасяха по мярката му за неотклонение, както и по неотдавна импортирания обвинителен акт, който се оказа цялостен неуспех.

Танцът на Желязков с прокуратурата е от десетилетия. През това време видяхме и среднощни правосъдни съвещания, и подписано съглашение след приета виновност, и искане на основен прокурор за анулацията му. Желязков лежа и в пандиза. Ако прокуратурата е права, наказателната принуда не му се е отразила превантивно. Но шумните каузи очевидно са обречени да се срутват. Прокурорите или имат комплекс да работят по тях, или им идват прекомерно комплицирани, или немарливостта е умишлена. И сега въпреки ангажираността на най-високо равнище с делото против Очите и изявленията по тематиката и на основния прокурор Сотир Цацаров и безалтернативния претендент за негов правоприемник Иван Гешев

 

резултатът, който прокуратурата е постигнала досега, е нулев

 

През март Желязков и още 12 души бяха предадени на съд по обвиняване, че са организирана незаконна група за изнудване, насила посредством закани, палежи и разпространяване на опиати. Желязков има обвиняване като началник на групата, като част от закононарушенията съгласно прокуратурата е направил персонално, а други – разпоредил. Групата е работила от януари 2013 година до 2 август 2018 година в Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг, твърди още прокуратурата. Но дали ще успее да го потвърди?

В началото на септември като втора инстанция Апелативният профилиран съд върна на прокуратурата обвинителния акт поради груби пропуски в него, които не разрешават делото да се гледа. Преди това в този смисъл се произнесе и Специализираният углавен съд.

След определението на първата инстанция прокуратурата е написала нов обвинителен акт, който праща непосредствено на апелативния съд. Според втората инстанция обаче тя няма пълномощия да го преглежда и да се произнася по него. Това би трябвало да направи спецсъдът, който ще гледа делото против Желязков и посочените за негова проведена незаконна група.

Апелативният съд не е склонен с първата инстанция, че на двама от обвинените не е предоставена опция да дадат пояснения. Нито, че в обвинителния акт не е посочена ролята на всеки един в незаконната активност на групата, въпреки и това да е направено сбито. Апелативните магистрати обаче намират други проблеми. Например с обвиняването за насила. " В тази част обвинителният акт, от една страна, не носи нужната информация за обективните признаци на закононарушенията, а от друга -

 

изобилства от несъгласия и неясноти ",

 

написа в определението на съда.

И се дава пример по какъв начин прокуратурата твърди, че след психически тормоз свидетелят С.А. е платил 16 000 лв., като с това на компанията, представлявана от него, били породени вреди в размер на 21 460 лв.. Не са изложени каквито и да било условия, от които да се разбере тази разлика в сумите. Фактология липсва и за другите закононарушения против същата жертва.

Неяснотата на обвинителната теза се задълбочава от множеството несъответствия на инкриминираните интервали, посочени в другите елементи на обвинителния акт, приема още съдът.

Магистратите напомнят, че " прокурорът е суверен да избере за каква незаконна активност да възбуди наказателно гонене, само че във всички случаи е задължен да обоснове фактологически в обстоятелствената част на обвинителния титул правната подготовка, на която се е спрял ". Това не е направено за едно от обвиняванията. За друго пък няма " разумна и детайлна фактологическа аргументация ". На съда не му е ясно и по какъв начин " еднократното ориентиране на револвер, съпроводено с удар и словесна закана към свидетелката Р.Ч. през март 2014 година, е довело до осъществяване на пет обособени незаконни прояви, почнали през март 2014 година и завършили през февруари 2017 година "

Фактите в обвинителния акт или са незадоволителни, или са по този начин поднесени, че не разрешават на обвиняемите да схванат недвусмислено в какво тъкмо са упрекнати. Това попречва отбраната им. Затова би трябвало да бъде направен нов обвинителен акт, приема още съдът. 

Според апелативния съд спънка за продължение на правосъдното произвеждане е и

 

неналичието на единодушие от Турция 

 

за наказателно гонене на Желязков за всички закононарушения, за които българската прокуратура му е повдигнала обвинявания. Желязков е предаден на българските управляващи, с цел да бъде съден за пет съответни закононарушения, разказани в молбата за екстрадиция на основния прокурор. Това са - управление на проведена незаконна група в интервала от януари 2013 г. до август 2018 г. с цел осъществяване в страната на избрани закононарушения, съучастничество в изнудване, съпроводено с лека телесна щета и с заличаване на имущество, съучастничество в палеж на постройка, автомобил и машина. Обвинителният акт обаче приписва на Желязков 10 закононарушения. Съдиите считат, че Турция би трябвало да е дала единодушието си за всички закононарушения, за които Желязков е изправен на подсъдимата пейка.

 

Покрай Желязков има и втори сюжет

 

- този с общинския консултант от Бургас Бенчо Бенчев. Преди дни се разбра, че Районната прокуратура в Бургас е завършила следствието против Бенчев и следва да напише и внесе обвинителен акт против него. Бенчев бе упрекнат, че от 2 до 4 август 2018 година оказал помощ на Желязков да избегне наказателно гонене и с автомобила си го откарал от Солун до Истанбул. Освен това прокуратурата го упрекна и че за два дни му дал за прилагане резервираната на негово име хотелска стая. Бенчев има обвиняване и за нелегално оръжие и муниции. Малко откакто бе арестуван дружно с Желязков в Истанбул, Бенчев разгласи, че двамата инцидентно се видели в Гърция и той поел ангажимент да го транспорти до Истанбул, тъй като бил болен и имал потребност от лекуване.

След случая Българска социалистическа партия го изключи от групата си в общинския съвет. Бенчев беше освободен и като като зам.-председател на общинския съвет в Бургас. Сега е самостоятелен общински консултант.

Предстои да забележим дали и този наглед елементарен обвинителен акт ще препъне прокуратурата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР