Правомощията на правителството се прекратяват с акта на гласуване на

...
Правомощията на правителството се прекратяват с акта на гласуване на
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Петков трябваше да депозира още снощи оставката на кабинета

Правомощията на държавното управление се приключват с акта на гласоподаване на вота на съмнение и министър председателят трябваше да подаде оставката си още нощес. Това обясни пред  бившият парламентарен арбитър проф. Пламен Киров. Оставката се подава незабавно, без значение че в главния ни закон няма категорично споменат период за това.

" Подава се неотложно. Има принцип в правото, прочут от Римското право - че това, което се дължи без период, се дължи незабавно. Но в общественото право има така наречения принцип на рационалния период - какъв е рационалният период? Премиерът можеше още през вчерашния ден да подаде оставката, можеше и през днешния ден ", разяснява той.

Според него, това очевидно не е станало поради пътуването на Кирил Петков до Брюксел и присъединяване му в Европейския съвет.

" В понеделник, най-късно, би трябвало да си подаде оставката. Изричен е текстът на член 89 в Конституцията, че той е задължен да подаде оставка ", подсети преподавателят по конституционно право.

След като оставката бъде подадена, няма потребност от гласоподаване в пленарната зала, защото, още веднъж съгласно Конституцията, държавното управление от 22 юни вечерта към този момент е с прекъснати пълномощия.

В член 112 на главния закон на страната е записано, че " пълномощията на Министерския съвет се приключват с гласоподаване на съмнение на Министерския съвет или на министър-председателя ".

При хипотетично неподаване на оставката от премиера, примерно за месец-два, президентът би могъл въпреки всичко да стартира консултациите без да изчаква, като се аргументира с обстоятелството, че пълномощията на кабинета са прекъснати, разяснява сходна догадка проф. Пламен Киров.

По думите му първата допустима дата за предварителни избори след извъртането на конституционната въртележка с мандатите, е 25 септември, а идната - 2 октомври.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР