Правната комисия в Народното събрание отхвърли ветото на президента върху

...
Правната комисия в Народното събрание отхвърли ветото на президента върху
Коментари Харесай

Правната комисия отхвърли президентското вето върху новите правила за отчуждаване на имоти

Правната комисия в Народното събрание отхвърли ветото на президента върху новите правила за ускорено отчуждаване на парцели за обекти от национално значение. Това стана ден откакто президентът Румен Радев върна измененията в Закона за държавната благосъстоятелност за ново разглеждане в Народното събрание.

Очаква се в сряда депутатите да прегласуват още веднъж измененията в Закона за държавната благосъстоятелност.

Управляващите от ГЕРБ и " Обединени патриоти " направиха измененията за да се форсира отчуждаване на парцели за построяването на обекти с национално значение, като автомагистрали, газопроводи, пристанища, индустриални зони и други За задачата се дава опция за авансово осъществяване на отчуждаването на парцели за държавни потребности.

Държавният глава поддържа главната цел на измененията в закона. Той обаче счита, че няма ясни критерии, по които държавното управление афишира обектите с национално значение. Така доста частни парцели може да бъдат наранени без гаранции, че в действителност става въпрос за обекти за общо прилагане в публичен интерес, стимулира се президентът.

Той възразява и против обезщетяването по друг метод на дребните и едрите притежатели на аграрни земи и горски територии, което ги слага в неравноправно състояние. Това основава сериозен риск за закъснение на значимите национални обекти, вместо да си форсира, счита президентът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР