Правната комисия преодоля президентското вето върху промените в Наказателния кодекс

...
Правната комисия преодоля президентското вето върху промените в Наказателния кодекс
Коментари Харесай

Правната комисия отхвърли президентското вето върху НК

Правната комисия преодоля президентското несъгласие върху измененията в Наказателния кодекс (НК) и наново гласоподава опцията за отсрочване с до 48 часа на уведомяването при задържане на разположение, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Без да е обрисуван кръгът на лицата и на съответните закононарушения, за които може да се отсрочва уведомяването, се открива опция за непропорционално засягане на права и се основава риск изключението да се трансформира в предписание, бяха претекстовете на президента. Според него още по-тревожна е опцията арестувани малолетни лица да бъдат в неопределеност за техните родители в период до 24 часа, тъй като Конституцията вменява на родителите да се грижат за децата си до тяхното пълноправие и задължава страната да ги подкрепя.

По време на полемиката тезата на президента бе предпазена от проф. Емилия Друмева – секретар по правните въпроси в администрацията на президента, която акцентира пред депутатите, че той приветства напъните на законодателя в битката против тероризма и усложнената незаконна активност, само че не възприема метода му. Спазването на високи стандарти за отбрана на главните права на жителите е неизменима тенденция в развиването на европейските правни системи, счита проф. Друмева.

Подобни причини застъпи и секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов, който се базира на две мнения на Върховната касационна прокуратура, в които тя е застъпила същото мнение.

От Министерство на правораздаването опазиха измененията. Заместник-министър Евгени Стоянов акцентира, че те са в резултат на транспонирането на една от европейските наставления в региона на наказателното право, а плануванаъа краткотрайна дерогация ще се употребява единствено при изключителни условия.

От Българска социалистическа партия поддържаха президентското несъгласие. Народният представител Филип Попов разяснява, че върнатите за наново разглеждане разпореждания нарушават салдото сред отбраната на съществени човешки права и интереса на страната. Според него неналичието на конкретика за кои тъкмо закононарушения се отнася неуведомяването ще докара до произвол. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР