Правната комисия отхвърли предложението за провеждане на национален референдум с

...
Правната комисия отхвърли предложението за провеждане на национален референдум с
Коментари Харесай

Правната комисия в НС каза НЕ на референдума за лева

Правната комисия отхвърли предлагането за осъществяване на народен референдум с въпрос " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? ". Против гласоподаваха от Движение за права и свободи и ПП-ДБ, в поддръжка провеждането гласоподаваха от " Възраждане ", " Българска социалистическа партия за България " и " ИТН ", а ГЕРБ-СДС се въздържаха.

Становището на комисията към Народното събрание е, че не следва да се организира референдум с този въпрос. Предстои въпросът за референдума да се прегледа в пленарна зала.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ съобщи по време на дебатите, че откакто се произнесе Народното събрание, последната санкционна инстанция е Конституционният съд и той може да реши дали решението на Народното събрание е вярно.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов отговори, че законът е явен и безапелационен, че когато има повече от 400 хиляди подписа, Народното събрание не преценя, а гласоподава, написа Българска телеграфна агенция.

Смиляна Кръстева от " Българска социалистическа партия за България " съобщи, че нейната парламентарна група ще поддържа провеждането на референдума в символ на почитание към 470 хиляди българи, подписали настояването, както и по причина " да дадем власт на народа, те да гласоподават и вземат това решение, тъй като колкото повече референдуми организираме, толкоз по-добре ".

Гроздан Караджов от " ИТН " сподели, че персоналното му мнение е, че колкото по-скоро влезем в еврозоната, толкоз по-добре е за България, само че народът би трябвало да се учи от следствията от решенията, които взима.

От ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи не показаха позиция по време на дебатите, написа " 24 часа ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР