Правната комисия на парламента уважи ветото на президента Румен Радев

...
Правната комисия на парламента уважи ветото на президента Румен Радев
Коментари Харесай

Правната комисия в парламента уважи ветото на Румен Радев върху поправките в съдебния закон

Правната комисия на Народното събрание почете ветото на президента Румен Радев върху възобновяване на пълномощията на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) и на основния прокурор посредством промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

Новината идва, откакто президентът върху тези промени на 12 февруари, а " възскресяването " на пленума на Висш съдебен съвет беше направено на 1 февруари, откакто този пленум беше закрит малко по-рано. Закриването, които болшинството на „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ), ГЕРБ и Движение за права и свободи одобри през декември 2023 година В началото на февруари същото болшинство предложи връщане на пленума на Висш съдебен съвет. Това се случи без доста пояснения сред първо и второ четене на ремонти в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). В главния закон в този момент написа, че на мястото на правосъдния съвет има два обособени органа - Висш правосъден и Висш прокурорски съвет.

На съвещанието на комисията в сряда Стою Стоев от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) съобщи, че неговата парламентарна група няма да поддържа наново приемане за измененията. Стоев добави, че ще бъдат препоръчани текстове, които да не основават предпоставки за превратно пояснение, с цел да може правосъдната система да действа без разтърсвания.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС сподели, че се е бързало с приемането на Конституцията и добави, че още един месец е щял да бъде задоволителен, с цел да бъдат прегледани преходните и заключителните разпореждания. Чолаков добави, че му било казано, че поради политическа целенасоченост и приемането ни в Шенген би трябвало да бъдат гласувани бързо измененията в главния закон.

Според източници на l, депутатите ще заличат Пленума на Висш съдебен съвет и ще вкарат в закона новите съвета на прокурори и съдии, с цел да бъде спазена Конституцията.

В поддръжка на ветото и на концепцията, че са нужни корекции на текстовете се изрекоха още от „ Възраждане “, „ ИТН “ и „ Българска социалистическа партия за България “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР