Правна комисия прие на първо четене законопроектите за промени в

...
Правна комисия прие на първо четене законопроектите за промени в
Коментари Харесай

На първо четене е приет законът за разследване на главния прокурор

Правна комисия одобри на първо четене законопроектите за промени в Наказателно-процесуален кодекс импортирани от Министерски съвет и Възраждане, съобщи БГНЕС.

От двата законопроекта за промени в правосъдната власт, беше признат обаче единствено този на Министерски съвет, откакто правна комисия отхвърли този на Възраждане.

Десислава Атанасова, ръководителят на ПГ на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили утвърди законопроектите за промени в Наказателно – процесуалния кодекс и тези за промени в правосъдната власт, импортирани от Министерски съвет и Възраждане. „ Парламентарната група на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили поредно е гласувала „ за “. В 48- то Народно събрание го направи и в комисията по правни въпроси и в пленарна зала, при отсъствието на други. Още повече, още през днешния ден може ръководителят на правната комисия да изготви отчет до ръководителя на Народно събрание, с цел да разгледаме всички законопроекти за промени в Наказателно-процесуален кодекс и правосъдната власт, в утрешния ден на Народно събрание “, сподели още Атанасова.

Надежда Йорданова от Политическа партия – Демократична България поддържа законопроектите за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс импортирани от Министерски съвет, само че не и Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, импортиран от Възраждане.

„ Аз ще поддържа законопроектите за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс импортирани от Министерски съвет, тъй като актуалното предложение за надзор върху основния прокурор не е противоконституционно “, сподели Йорданова и посочи, че фактическата неспособност за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници е проблем и би трябвало да бъде решен. „ Решението за формиране на досъдебно произвеждане ще бъде взето от наблюдаващия прокурор, вкара се като мотив, че 5 – годишният мандат на този наблюдаващ прокурор ще сътвори правна неустановеност. Ако в период от 5 години не е завършило досъдебното произвеждане, то този наблюдаващ прокурор може да е сменен с различен “, разясни още тя и акцентира, че неналичието на отчетност и механизъм за търсене на отговорност на основния прокурор е един от структурните проблеми. „ Тогава, когато Европейска комисия разисква проблеми свързани с върховенството на закона, тя се доверява доста на експертизата на Съвета на Европа. Съветът на министрите даде висока оценка на този законопроект, което значи, че се ползва дейно конвенцията за отбрана правата на индивида. Това е значим мотив в две направления: Приемането на това законодателно решение е ключът към Шенген и към по – малко разноски за компенсации за неизпълнени решения за бъдеше, които ще би трябвало да заплатим към Европейски Съюз “, разясни още Надежда Йорданова. Тя се обоснова, че няма да поддържа Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, импортиран от Възраждане, тъй като съгласно нея това няма да реши дейно казуса за фактическата липса на ефикасен механизъм за следствие на основния прокурор.

Тази сесия на правната комисия не мина без престрелки сред ГЕРБ –СДС и Политическа партия – Демократична България. Мирослав Иванов от Политическа партия –ДБ съобщи, че ГЕРБ – Съюз на демократичните сили са претърпели катарзис и в този момент са се обърнали против досегашния им другар Гешев, а Десислава Атанасова посочи, че това не е катарзис, а поредна позиция.

„ С Политическа партия – Демократична България и сътрудниците, които участвахме по работни групи, поехме ангажимент за обща законодателна стратегия с точка 1 – промени в Наказателно-процесуален кодекс. Вие не бяхте там, присъстваше Лена Бориславова, а персоналните връзки сред хората допускам не са обект на комисията по правни въпроси. Ако заговорим за персонални връзки то ще бъдат наранени едни такива, в които участвате и вие и други хора от парламентарната ви група “, отвърна Десислава Атанасова.

Със законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, импортиран от Министерски съвет, се цели регламентиране на ефикасен механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници, съществуването на опция углавен арбитър от Върховния касационен съд с сан на върхове арбитър да управлява следствие против основния прокурор или негов заместител, когато има съображение за това, да се понижат нужните гласове във Висш съдебен съвет за събаряне от власт на основния прокурор от 17 на 13 гласа, както и да се вкара правосъден надзор при отвод за формиране на досъдебно произвеждане.

Етикети: основен прокурорКрум ЗарковНародно събрание
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР