Правна клиника“, в която пострадали от домашно насилие да получават

...
Правна клиника“, в която пострадали от домашно насилие да получават
Коментари Харесай

Отварят „Правна клиника“ и нов център за пострадали от домашно насилие




„ Правна клиника “, в която потърпевши от домашно принуждение да получават съответна помощ от способени адвокати, и още един спешен център на територията на Столичната община ще отворят порти до броени месеци по самодейност на кметът на София Йорданка Фандъкова и ръководителя на Общинския съвет (СОС) Георги Георгиев .

По данни на националния омбудсман, за 2020 година българските съдилища са издали 3057 ограничаващи заповеди, от които над 2/3 са били в интерес на дами и деца. По информация от неправителствени организации има нарастване на потърсилите помощ посредством позвъняване на профилирани телефонни линии претърпели домашно принуждение.

„ През последната година-две, в резултат и на изолацията, породена от изключителната Covid обстановка, има растеж на случаите на домашно принуждение, някои от които с съдбовен край. Като правист разбирам значимостта на квалифицираната правна помощ и по тази причина желаеме да създадем първата в страната „ Правна клиника “ за даване на съвещания и вероятни решения, подпомагане при подготовка на молба за издаване на заповед за отбрана, събиране на нужни доказателства, процесуално посланичество пред способния областен съд и подпомагане пред държавни институции по отношение на осъществяване на издадената заповед за отбрана. Даваме си сметка, че това е иновация “, изясни Георгиев при представянето на новите общински обществени услуги.

Поне 80 лица, и то от цялата страна, ще получат безвъзмездна адвокатска помощ , добави пред Радио София ръководителят на СОС. Пострадалите ще бъдат насочвани от експерти на неправителствена организация, профилирана в битката с домашното принуждение, която Столичната община ще избере като сътрудник.

Изборът на помещение за настаняване на потърпевшите от домашно принуждение ще се разиска на закрито съвещание на СОС.

В момента на територията на Столичната община съществува един спешен център, който обезпечава поддръжка на към 100 дами годишно, само че в него по едно и също време могат да бъдат настанени 8 души. Новият център ще може по едно и също време да приюти 10 потърпевши.

Скоро ще бъдат извършени състезания, с цел да може двете нови услуги да проработят още през лятото .

Чуйте диалога на Луиза Лазарова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР