Правителството засега няма да предлага на ЕК да се гарантира

...
Правителството засега няма да предлага на ЕК да се гарантира
Коментари Харесай

Идея: Правителството мисли да остави само 3 теца, другите да ги затваря

Правителството към този момент няма да предлага на Европейска комисия да се подсигурява работата на тецовете до 2038 година, каквото решение бе взето в предходния парламент. Тогава депутатите задължиха кабинета да предоговори българския проект за възобновяване по отношение на енергетиката.

 

Това излиза наяве от квалифицираната от кабинета смяна в проекта, която ще се разисква, преди дефинитивно да бъде препоръчана на Европейска комисия. В новия вид е записано, че излъчванията се понижават с 30% и остават да работят единствено двете американски централи и държавната Топлоелектрическа централа “Марица-изток 2 ”. До 2026 година поетапно ще се стопират други мощности за 800 мегавата. Това значи, че няма да работят трите други частни централи - Топлоелектрическа централа “Бобов дол ”, Топлоелектрическа централа “Брикел ” и Топлоелектрическа централа “Марица 3 ”, чиято мощ е тъкмо 800 мегавата, написа „ 24 часа “.

 

Според адвокати по корпоративно право приемането обаче на такова решение може да бъда атакувано както пред български съд, по този начин и пред Съда на Европейски Съюз. Причината е, че не се предлага пропорционално за всички централи намаление на производството, а се показва, че едни затварят, а други остават да работят.

 

Друго съображение може да е формулировката в смяната в проекта, че от употреба се извеждат “технологично остарели електроцентрали на въглища ”. Само че държавната Топлоелектрическа централа “Марица-изток 2 ” работи от 1962 година, а Топлоелектрическа централа “Бобов дол ” да вземем за пример е пуснат 10 години по-късно, показват специалистите.

 

Като трета причина за завеждане на дело се сочи, че е задоволително да се понижи производството на държавната тец с 50% и ще се извърши извеждането от употреба на 800 мегавата мощности, без да се постанова прекъсването напълно на останалите централи. Освен това държавната тец бе сложена измежду най-големите замърсители на въздуха в Европа от европейската неправителствена организация Transport&Environment. Там са още 7 топлоцентрали в Германия и една в Полша.

 

А също така попада в топ 10 на замърсителите, участващи в схемата за търговия с излъчвания въглероден диоксид (ETS) на Европа, сочи разбор на друга екологичната организация - Ember.

 

Правителството има желание да предложи на Европейска комисия построяването на спомагателни мощности от ВЕИ. В проекта за възобновяване е записано, че до 2026 година ще бъдат пуснати такива с потенциал 3500 мегавата. Новото предложение е те да се усилят на 5000 мегавата. Тук обаче е на път да се случи тотално разминаване сред дейностите на държавното управление и на Народното събрание. Кабинетът желае спомагателните ВЕИ мощности да се построяват в региона на държавните мини “Марица изток ”.

 

Само че в сряда парламентарната енергийна комисия гласоподава мораториум върху покупко-продажби с парцели на мините, на които да се вършат ВЕИ централи. Забраната ще важи до приемането на енергийна тактика за България.

 

Така държавното управление е на път да предложи на ЕК да финансира проекти, които могат да бъдат замразени с решение на на Народното събрание Има и още един проблем - токът от ВЕИ мъчно може да се балансира от електроенергийната система, тъй като производството не е непрекъснато.

С друга смяна в проекта държавното управление връща плана за акумулатори за предпазване на ток. За тях европейското финансиране ще е 750 млн. евро.

Промените в проекта са на стадий разискване, това са хрумвания, които се дискутират. Нищо не е изпращано на Европейска комисия, разясниха от Министерството на финансите, което дава отговор и за европарите.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР