Правителството увери, че машините за гласуване не могат да бъдат

...
Правителството увери, че машините за гласуване не могат да бъдат
Коментари Харесай

Министър уверява, че върху машините за гласуване не може да се въздейства отвън

Правителството увери, че машините за гласоподаване не могат да бъдат манипулирани.

Няма опция за влияние извън, увери заместник-министърът на електронното ръководство Благовест Кирилов.

" Няма по какъв начин да се свържем с машината извън. Това е доста значимо да се удостовери, тъй като чуваме разнообразни отзиви, че в действителност има съгласуваност, има какво да се направи, има какво да се случи, само че не е тъй като хардуерно и софтуерно е деактивирана тази съгласуваност ", сподели заместник-министър Кирилов.

Актуализирана е методиката, по която ще бъде тествано дали машините за гласоподаване подхождат на техническата спецификация и условията на Изборния кодекс.

Бившият министър на електронното ръководство и представител на " Демократична България " Божидар Божанов съобщи, че не предстои на обжалване решението на Върховния административен съд, който отхвърли жалбата на групировката по отношение на организацията на машинното гласоподаване, в частта за удостоверяването на изходния код на машините за гласоподаване.

" Решението планува достъп до изборния код и ЦИК може да реши взаимно с Министерството на електронното ръководство да даде задоволително време за достъп. Ние превантивно обжалвахме, прочитайки вътре най-лошия вид – а точно, че ще има единствено час, час и половина достъп до изходния код, което не е задоволително. Но решението единствено по себе си не изключва вид ЦИК да даде по-дълъг интервал. Съмненията, или по-скоро спекулациите, че вътре в този код има някакви малки врати, които разрешават на гласове за една партия да отидат за друга партия, ще могат да бъдат оборени, когато го забележим и когато забележим, че няма подобен код, който да дава такава функционалност. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР