Правителството упълномощи министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да

...
Правителството упълномощи министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да
Коментари Харесай

Договаряме със Сърбия изграждането на железопътната инфраструктура по Коридор 10

Правителството упълномощи министъра на превоза, осведомителните технологии и известията да подпише Меморандум за съгласие сред България и Сърбия за възстановяване на успеваемостта на железопътния превоз.

Със съглашението, чийто текст беше утвърден на днешното съвещание на кабинета, се задълбочава съдействието при построяването на железопътната инфраструктура по транспортен кулоар №10. С него се декларира общото желание да бъде проучена опцията за взаимен метод към европейските фондове или други интернационалните институции за финансиране на плановете по кулоар 10. Споразумението регламентира и въвеждането на по-ефективен граничен надзор, който ще улесни прекосяването на товарните влакове.

Подписването на меморандума беше контрактувано на среща сред министър Ивайло Московски и вицепремиерът и министър на строителството, превоза и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович в края на януари тази година.

България и Сърбия ще си сътрудничат и в развиването на пристанищната инфраструктура по река Дунав. Меморандумът, който ще бъде подписан, ще спомогне за съхранението и преноса на полутечен природен газ сред двете страни. С подписването на документа се цели да бъде открито институционално съдействие, с цел да се дефинира рентабилността на осъществяването на бъдещи инфраструктурни планове за създаване на пристанищни уреди, нужни за претоварване на полутечен природен газ по река Дунав, в подтекста на оповестеното създаване на газопреносна връзка сред България и Сърбия.

С решение от сряда държавното управление утвърди плана на съглашение сред ИА „ Морска администрация “ и Румънската морска администрация за изискванията и реда за осъществяване на инспекции на плавателни съдове по вътрешните водни пътища в българо-румънския сектор на река Дунав.

Документът е с механически темперамент и има за цел да уреди изискванията и реда за осъществяване на спомагателни инспекции на плавателните съдове в осъществяване на условие на Директива 2006/87/ЕО.

Основните договорености са свързани с взаимно признание на контролните инспекции на задгранични за двете страни плавателни съдове в общия сектор на Дунав, въвеждане на единни критерии за асортимент на плавателни средства за инспекция, създаване, въвеждане в употреба и следващо надграждане на единна електронна осведомителна система и база данни за асортимент на плавателни средства за инспекция и др.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР