Правителството смята да използва военните хеликоптери за линейки и пожарни.

...
Правителството смята да използва военните хеликоптери за линейки и пожарни.
Коментари Харесай

Военни хеликоптери стават линейки и пожарни

Правителството счита да употребява военните хеликоптери за коли за спешна помощ и пожарни. Премиерът Бойко Борисов разпореди във вторник машините да бъдат преоборудвани, с цел да извършват новите задания.

" Имаме хеликоптери, които може да станат напълно за Бърза помощ. Имаме хеликоптери, които може да ги преоборудваме за горски пожари. Ще ги карат военните, тъй че хем ще натрупват спомагателни летателни часове, хем ще упражняват, хем в това време ще правят работа и ще спасяваме човешки животи. Имаме я техниката. Не е нужно да се купуват нови хеликоптери ", съобщи Борисов по време на държавното съвещание в четвъртък.

Борисов поема ангажимент държавното управление да откри средства за поддръжката на хеликоптерите, които все още не летят.

В отговор вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов споделя, че първо би трябвало да се направи финансова сметка какъв брой ще коства ремонтът на хеликоптери, които в този момент не се употребяват.

" Наистина има задоволително техника, с която може да задоволим и потребностите на опазването на здравето, на Министерство на вътрешните работи във връзка с пожари и други бедствия, при които се употребяват хеликоптери. Работи се по въпроса ", добавя министърът.

Въпреки оптимизма на Борисов е доста подозрително дали държавното управление ще откри средствата и дали концепцията на Борисов ще се окаже рентабилна.

Заради неналичието на средства за поддръжка от 12 налични машини " Кугър " летят единствено 3 и тази обстановка е от години.

В момента не летят и трите транспортни самолети " Спартан ", които постоянно са ангажирани в донорски обстановки или други животоспасяващи интервенции.

За гасенето на пожари армията от години разчита на старите руски хеликоптери Ми 17, които са основани в авиобазата " Крумово ".

За тяхната поддръжка са нужни надалеч по-малко средства, само че през последните години на няколко пъти се оказваше, че би трябвало да се вършат незабавни поръчки, с цел да се обезпечат най-малко две машини, които да са в положение да летят.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР