Правителството ще поиска и оферти за нови изтребители Ф 16

...
Правителството ще поиска и оферти за нови изтребители Ф 16
Коментари Харесай

Правителството ще търси и нови Ф 16, но няма да вкарва други играчи в проекта

Правителството ще изиска и предложения за нови изтребители Ф 16 и " Юрофайтър ", които да се конкурират с предлагането за новите шведски машини " Грипен ", заяви военният министър Красимир Каракачанов в сряда.

От думите му стана ясно, че няма да се търсят предложения от други страни и компании.

" Към до момента подадените три предложения ще се даде опция и на тримата участници да предложат и за нов аероплан ", сподели Каракачанов пред Българска национална телевизия.

Досега бяха събрани предложения единствено за нови изтребители " Грипен " и за втора употреба Ф 16 и " Юрофайтър ". Проектът обаче сега се преработва в Министерството на защитата, откакто парламентарната инспекция откри нередности в подготовката му, довели до елиминирането на офертата на Съединени американски щати и Португалия за изтребители втора употреба Ф 16.

Каракачанов разяснява в петък, че държи да бъдат закупени чисто нови самолети, само че съгласно специалисти новите машини " Юрофайтър " не влизат във финансовата рамка на плана от 1.5 милиарда лв., а и Италия не разполага с нови машини. Според източници на Меdiapool Съединени американски щати и " Локхийд Мартин " имат подготвеност да отговорят на условието за нови машини. По време на парламентарната инспекция стана ясно, че е имало предложение от неназована страна за нови самолети, което щяло да се впише във финансовата рамка от 1.5 милиарда лева, само че то не е било взето поради. Тази оферта обаче е засекретена.

Първоначално ръководещите допускаха в плана да бъдат включени и други снабдители, като Франция с машините " Рафал " да вземем за пример, само че в последна сметка действителният избор още веднъж ще бъде сред " Грипен " и Ф - 16.

" Аз имам вяра, че в случай че България ще купува самолети, те би трябвало да са нови ", сподели Каракачанов и добави, че диалозите към бъдещата договорка ще се водят на държавно равнище.

" Ние имаме самолети които имат още 15 години, на нас ни трябват самолети с вероятност 30-40 години ", сподели Каракачанов.

Засега обаче няма никакви ясни периоди по кое време ще стартират договаряния за новите изтребители и по кое време може да бъде подписана договорката, която би трябвало да бъде утвърдена и от Народното събрание.

Започват поръчките към Русия

Каракачанов удостовери още веднъж, че първоначално ще продължи да се разчита на руските изтребители МиГ 29. За поддръжката ще се разчита на съветската корпорация РСМ МиГ, от която ще се закупуват всички аварийни елементи без медиатори.

Според Каракачанов ремонтите ще се вършат в България.

България упорства изтребителите да бъдат ремонтирани в неотдавна национализирания цех Авионамс, само че към този момент не е ясно дали той разполага с нужното съоръжение за това.

Открит е и въпросът дали заводът ще получи лиценз от руснаците, с цел да прави сходни услуги.

Освен ремонтите на МиГ 29, военното министерство възнамерява да влага и в изтребителите Су 25, самолетите АН 30, зенитните комплекси и радиолокационните станции.

Ремонтът на всичките 15 изтребители МиГ 29, които имат витален цикъл до 2029-2030 година, ще изисква съществени финансови средства, които слагат под подозрение волята на държавното управление да приключи плана за придобиването на нови машини, съвместими със стандартите на НАТО.

Как се стигна до тук и какво следва?

До сегашната обстановка се стигна откакто Народното събрание реши, че планът за закупуване на нови изтребители е бил злепоставен и предложи да бъдат събрани още веднъж предложения.

В същото време обаче Народното събрание изиска да се придвижат редом и трите огромни плана от модернизацията на армията – за изтребители, кораби и нови бронирани машини. Това ще изисква доста съществени планове, защото общата сума ще надвиши 3.2 милиарда лв..

Тази развръзка бе предстояща и ще докара до това, че погрешно отстранените от процедурата американски изтребители Ф-16 се връщат в надпреварата. Рискът обаче е, че превъоръжаването на българските Военновъздушни сили ще се забави незнайно докога. През това време главните финансови потоци на българската бойна авиация ще се движат към Русия.

Планът на държавното управление е новото съоръжение и въоръжение да се заплаща разсрочено за дълги години, само че съгласно специалисти страната ни мъчно може да се оправи с три толкоз огромни поръчки и то по едно и също време.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР