Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак се извини на хиляди

...
Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак се извини на хиляди
Коментари Харесай

Американски затворници заразявали масово със СПИН и хепатит, 3000 починаха

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак се извини на хиляди хора, инфектирани със нечиста кръв. Изобличителен отчет от 2500 страници заключи, че скандалните дейности са траяли десетилетия и са били затулен, като е било допустимо да бъдат избегнати.

" Трябва да оповестя, че значително, въпреки и не напълно, можеше да бъде избегнато ", заключи създателят му, арбитър Брайън Лангстаф.

Бившият министър председател Тереза Мей стартира следствието - едно от най-големите в страната - през 2017 година

Цитират се данни още от 70-те години на ХХ век, като наранени са били даже и деца. Правени са и опити да се прикрие абсурдът, в това число доказателства, че чиновници в здравния отдел са унищожили документи през 1993 година

Кръводарителите не са били проверявани вярно и кръвни артикули са били внасяни от чужбина, в това число от Съединените щати, където употребяващите опиати и пандизчиите са били употребявани за донори.

Повече от 30 000 души са били инфектирани с ХИВ или хепатит, откакто им е дадена инфектирана кръв във Англия сред 70-те и началото на 90-те години на предишния век, заключи Infected Blood Inquiry.

Жертвите са били хора, нуждаещи се от кръвопреливане след злополуки или при интервенции, страдащи от кръвни болести като хемофилия, лекувани с дарени артикули от кръвна плазма, по този начин и сътрудници на инфектираните.

Около 3000 души към този момент са умряли и се чака броят им да се усили.

Случилото се беше разказано като най-голямата злополука в историята на държавната Национална здравна работа (NHS).

" Наистина скърбя ", съобщи Сунак пред Камарата на общините, определяйки констатациите от дълго чакания отчет като " ден на позор за английската страна ".

Отново и още веднъж хора с власт и доверие имаха шанса да спрат тези инфекции и не съумяха да го създадат ", добави той.

Сунак даде обещание да компенсира жертвите, " колкото и да коства ".

Очакват се над £10 милиарда ($12 милиарда) за компенсации, когато държавното управление разгласи пакета във вторник.

Хемофилията е генетично кръвно заболяване, което нормално се предава от майки на синове. Тялото на болните от хемофилия не създава протеин, който дава отговор за съсирването на кръвта.

През 1964 година ново лекуване за хемофилия е било показано на обществото с име криопресипитейт. Лекът се създава от плазма на един или повече донори, която се замразява, а по-късно от нея се отделя въпросния изчезнал протеин.

При вливания на този артикул продължителността на живот на болните от хемофилия скача от 20 на 57 години, което е покрай това на средностатистическия човек във Англия, осведоми " 24 часа ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР