Правителството ще опита да финансира схемата 60/40 за запазване на

...
Правителството ще опита да финансира схемата 60/40 за запазване на
Коментари Харесай

Кабинетът ще опита да вземе 1 млрд. лв. заем от Брюксел за схемата 60/40

Правителството ще опита да финансира схемата 60/40 за опазване на заетостта със заем от Европейската комисия по новата стратегия SURE. Целта е трансферираните от бюджета в Национален осигурителен институт 1 милиарда лева да бъдат финансирани с на ниска цена заем от Брюксел на стойност към 500 млн. евро.

Това стана ясно от изявление на зам.-министъра на финансите Маринела Петрова пред бюджетната комисия в сряда. Комисията утвърди промени в закона за Бюджет 2020, с които таванът на новите държавни гаранции, които може да поеме държавното управление, се завишава от 1.5 милиарда лева на 1.8 милиарда лева, т.е. с 310 млн. лева

210 млн. лева (107.5 млн. евро) са гаранциите, които България ще даде, с цел да започва програмата на Европейски Съюз SURE, която ще финансира стратегии в страните членки за опазване на заетостта по сходство на българската скица 60/40. При нея страната поема 60% от заплатата и осигуровките на служащи в наранени от Covid-19 браншове за най-много от 3 месеца, като изискването е хората да бъдат непокътнати на работа за най-малко още толкоз време.

Общият бюджет на SURE ще бъде 100 милиарда евро, които ще бъдат набрани посредством издаване на дълг на интернационалните финансови пазари от Европейската комисия. За задачата 27-те страни членки би трябвало да учредят държавни гаранции от общо 25 милиарда евро. Участието на България е с въпросните 107.5 млн. евро.

Срещу това всяка от засегнатите от Covid-19 страни членки ще може да кандидатства за финансиране по програмата, което ще бъде предоставено под формата на на ниска цена заем.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР