Правителството ще изкупи 1,5 млн. тона зърно от българските производители.

...
Правителството ще изкупи 1,5 млн. тона зърно от българските производители.
Коментари Харесай

Още тази седмица държавата изкупува 1,5 млн. тона зърно

Правителството ще изкупи 1,5 млн. тона зърно от българските производители. Количеството ще е задоволително да се ресурси страната със зърно до годишна продукция 2023 година Това съобщи през вчерашния ден по време на блиц контрола в Народното събрание министър председателят Кирил Петков. Заради рецесията в Украйна продоволствието на България е огромен приоритет на българското държавно управление, уточни Петков. Още тази седмица то ще стартира с покупката на зърно по пазарни цени, увери министър председателят. Ще бъдат изкупени количества хлебна и фуражна пшеница.
Премиерът отхвърли да е забраняван износът на пшеница. Той уточни, че двата забавени кораба със зърно са напуснали пристанищата ни. Забавянето на корабите е било поради инспекции на митническата администрация и за разбор на пшеницата, изясни Кирил Петков. Още през предходната седмица той взе участие в изнесено съвещание на Консултативния съвет по зърното, на което бяха разисквани обезпечаването на продоволствието на популацията и проблемите пред бранша. Тогава се стигна до позицията страната да влезе на пазара на зърното и да изкупи нужните за облекчаване на потребностите на българското население количества. По този метод земеделските производители ще могат да осъществят своята продукция, а въпреки това жителите няма да имат терзания за неналичия на пазара у нас.
Тежки са решенията, които следва да вземе българското държавно управление, само че държавна намеса на пазара на пшеница не е лишена от логичност, разяснява пред " Блумбърг тв България " Борислав Петков, някогашен ръководител на Българската асоциация на притежателите на аграрни земи. Разбираемо е съгласно него съществена цел на ръководещите да бъде обезпечаване на продоволствената сигурност на страната. Той сподели, че с тази намеса на страната запасяването ще е за близо година и половина.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР