Правителството съкращава администрацията в следващите две години, обяви вицепремиерът Томислав

...
Правителството съкращава администрацията в следващите две години, обяви вицепремиерът Томислав
Коментари Харесай

Държавната администрация ще бъде орязана в следващите две години

Правителството редуцира администрацията в идващите две години, разгласи вицепремиерът Томислав Дончев, който е виновен за промяната в администрацията. Той показа плана „ Въвеждане на правилото на споделените услуги в организацията и работата на централната администрация " дружно с непрекъснатия представител на Световната банка за България Тони Томпсън.

Дончев даде образец със счетоводителите и чиновниците по ръководство на човешките запаси, които ще бъдат преквалифицирани и преместени на друга работа. Тяхната активност към този момент няма да се правят по места, а единствено от няколко структури в страната.

Правителството работи по измененията със Световната банка, която предлага да се вземе опит освен от други европейски страни, само че и от Съединени американски щати, Канада и Нова Зеландия. Крайната цел е по-ниски разноски за услугите, които получават жителите. По думите на Дончев, жителят не би трябвало да е пощальон сред обособените институции, а да получава качествени услуги от администрацията.

Реформата ще засегне и почивните бази на властта. „ Над 100 са почивните бази, които се стопанисват от държавната администрация. Те обаче не се стопанисват добре и по всяка възможност ще им бъдат взети ", заяви още Дончев.

България е една от дребното страни в Европейски Съюз, която не ползва модела за споделените услуги. Същевременно няма обединен модел за тях, всяка страна има собствен опит и метод за тяхното въвеждане, сподели Красимир Божанов - шеф на дирекция " Модернизация на администрацията " на Министерския съвет.

В рамките на плана ще бъдат определени две пилотни администрации, където да бъдат въведени споделени услуги. Изборът им ще бъде политическо решение, което ще бъде разисквано на Съвета за административна промяна, посочи Красимир Божанов. Очакваме да реализираме интеграция на базите данни на ведомствата, понижаване на общите разноски и на тези за личен състав, добави той.

Финансирането на плана е с пет милиона лв.. Около половината ще отидат за работата на специалистите на Световната банка, а другата част е за администрациите, които желаят да се включат в тази промяна. Експертите на Световната банка ще създадат два отчета - с оценка на дейностите, на счетоводство и на човешките запаси, както и оценка на собствеността, с която работят администрациите, оповестиха участниците в плана.

Две пилотни звена за споделени услуги в региона на ръководството на човешките запаси и финансово-счетоводните действия ще проработят до края на 2018 година в централната администрация, а до 2020 година Стратегията за рационализация на администрацията планува тези звена да бъдат 10. Експертите от СБ показаха, че споделените услуги ще разрешат жителите да могат постоянно да имат достъп до администрациите, без опашки и ненужно очакване.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР