Правителството прие годишен доклад за състоянието на здравето. Детската смъртност

...
Правителството прие годишен доклад за състоянието на здравето. Детската смъртност
Коментари Харесай

Задълбочава се демографската криза у нас СНИМКИ и ВИДЕО

Правителството одобри годишен отчет за положението на здравето. Детската смъртност в България продължава да е близо два пъти по-висока от междинната за Европейския съюз. И въпреки всичко съгласно управляващите нивото от 6, 4 смъртни случая на всеки хиляда деца е най-ниското в историята на демографската статистика, предава NOVA.



България изостава и във връзка с индикатора " междинна дълготрайност на живота ". През 2017-та година доближава до към 74 години, само че към момента е доста по-ниска от тази в Европейския съюз - към 80 години.

Демографската рецесия към този момент е призната за даденост. Бавно, само че несъмнено, цифрите демонстрират, че се задълбочава. Един от индикаторите е намаляващата раждаемост. Според лекари зад цифрите, стоят персоналните избори.

„ Безметежният метод на живот, който не е обвързван с никакви поемащи опасности и във всеки един миг може да се откажеш от връзка и от всичко останало ”, уточни като причина доктор Иван Диков, експерт по акушерство и гинекология.

На тези, които въпреки всичко избират фамилията, медицината оказва помощ, когато раждането не може да е естествено, само че в България процентът на раждания със секцио е доста по-голям, считат експертите.



„ На мен скоро ми се наложи да направя една информация - в страните, които са членки на Европейския съюз, процентите на оперативните раждания с цезерово сечение се движи сред 22 и 25 %. Ние действително надскочихме 50% ”, изясни доктор Диков.

Затова лекарите желаят с изключение на докладите и отчетите да се осведомят и майките.

Освен, че раждаемостта понижава, хората живеят и по-дълго, т.е популацията е застаряващо. Властите регистрират, че през 2017-та година понижава заболеваемостта от рак, само че експертите са сериозни към тези оптимистичните данни.

„ На първо място е нужен същински раков указател на България, макар че имаме опит за изработката на подобен, данните са доста фрагментарни и аз персонално не бих разчитал на тях ”, сподели доктор Николай Недев, радиационен онколог.

Подобен указател се чака от години. А на фона на оптимистичните заключения на българските управляващи, международните данни сочат, че онкоболните се усилват.

„ Българското население понижава, по безспорна стойност. Голяма част от българите живеят в другата България и в случай че има някакво понижаване на броя на раково болните в България, то е резултат на това, че хората просто не са в България ”, счита доктор Недев.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР