Правителството прие доклад за резултатите от неформалната среща на Съвета

...
Правителството прие доклад за резултатите от неформалната среща на Съвета
Коментари Харесай

България призова балансираното териториално развитие да бъде принцип на европейските политики

Правителството одобри отчет за резултатите от неофициалната среща на Съвета по общи въпроси на Европейски Съюз във формат „ Политика за сближаване“, извършена на 28 февруари-1 март 2022 година в гр. Руан, Франция, по покана на Френското председателство. Със събитието беше иницииран политическият спор по неотдавна показания Осми отчет на Европейската комисия за икономическо, обществено и териториално доближаване под мотото „ Сближаване в Европа до 2050 г.“.

Държавите-членки разискаха опциите за вложения в предпочитани области за подкрепяне на доближаването на фона на провокации, пред които е изправен Европейски Съюз: демографски промени, риск от задълбочаване на разликите в развиването на обособените райони на Европа след икономическите рецесии и пандемията от COVID-19, климатични промени, лимитирани естествени запаси и лимитирана съгласуваност на доста европейски райони. Предвид последните тревожни събития редица представители на европейските институции и страните показаха своята взаимност с народа на Украйна, като някои от тях приканиха за координирана поддръжка по линия на европейските фондове за посрещане на провокациите, които се чакат в резултат на бежанската вълна.

Мнозинството от държавите-членки поддържат прехода към цифровизация и към неутрална във връзка с климата стопанска система, само че в хода на тяхното реализиране споделят, че е допустимо да зародят нови разлики сред районите. За да бъдат избегнати, страните желаят мощна, дълготрайна и устойчива политика на доближаване. България и редица други страни означиха, че с цел да е сполучлива, Кохезионната политика би трябвало да регистрира особеностите и потребностите на всеки обособен район, с цел да бъдат преодолени разликите. Според страната ни уравновесеното териториално развиване следва да е принцип в използването на европейските политики. Необходимо е да продължи поддръжката за жителите на Европейски Съюз в адаптирането им към днешните провокации.

България прикани за поддръжка, ориентирана към най-бедните и уязвими райони, с цел да бъде преходът обективен. Необходима е съгласуваност в самото начало на обмисляне на вложенията, както и обединен набор от опростени правила за използване на обособените принадлежности за финансиране от европейския бюджет, се споделя още в позицията ни, която бе подкрепена от редица страни.

Страната ни означи и нуждата от поощряване на предприемачеството и разпространяването на нововъведения в стопанската система.

Участниците в срещата приканиха и за допустимо най-бързо утвърждение на програмните документи за интервала 2021-2027 година и пускане на осъществяването.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР