Правителството предлага ставката на данъка върху добавената стойност (ДДС) за

...
Правителството предлага ставката на данъка върху добавената стойност (ДДС) за
Коментари Харесай

Кабинетът предлага ДДС за ресторантьорите да остане 9%, ако бизнесите осветлят доходите си

Правителството предлага ставката на налога върху добавената стойност ( ДДС) за ресторантьорите и хотелиерите да остане понижена на 9% . Това излиза наяве от решенията на Министерския съвет, взети в понеделник.

Ставката на Данък добавена стойност е 20%, само че за ресторантьорските и хотелиерските бизнеси тя на 9% от третия кабинет на Бойко Борисов (2017-2021 г.) като форма на подкрепяне по време на пандемията от COVID-19. Впоследствие мярката беше удължавана няколко пъти.

Сега кабинетът предлага тя още веднъж да бъде удължена, а претекстът е да се даде " опция на бизнеса както да поддържа конкурентоспособността си, по този начин и да резервира работните места в бранша ", написа в решенията от понеделник.

На брифинг пред медиите министърът на финансите Асен Василев сподели, че кабинетът е получил оферти от ресторантьорите и хотелиерите те да вкарат няколко отговорности, с които да се изсветлят трудовите приходи в сектора за сметка на повдигането на Данък добавена стойност.

Те включват въвеждане на ПОС терминали, заплащане на заплатите по банков път и минимални ставки на тези заплати, които да надвишават минималната работна заплата. От сектора оферират тези отговорности да важат за всички бизнеси с категория 2 звезди и нагоре.

" Ако всичко това бъде признато, тогава 9-те % могат да останат като краткотрайна мярка, тъй като хазната ще събере повече средства по този метод, в сравнение с в случай че Данък добавена стойност се върне на 20% ", сподели Василев

" Изборът е на Народното събрание - дали да одобри пакета за изсветляване, или да одобри 20-те % ", добави той.

Предложението на държавното управление е част от промени в данъчните закони, които бяха признати в понеделник. Предстои те да бъдат прегледани в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Данъчните законни би трябвало да бъдат признати преди внасянето на бюджета за 2024 година в Народното събрание.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР