Правителството поръчва големи партиди компютри на базата на GodsonПроцесорите на

...
Правителството поръчва големи партиди компютри на базата на GodsonПроцесорите на
Коментари Харесай

Китай залага на собствени процесори в държавните системи

Правителството поръчва огромни партиди компютри въз основата на Godson

Процесорите на Loongson са призвани да обезпечат софтуерна самостоятелност на Китай

Китайските държавни ведомства се ориентират към потребление на районен съд и сървъри със лични процесори Godson, оповестяват от локалния разработчик Loongson. Предполага се, че това е опит на държавното управление да реализира софтуерна самостоятелност на фона на разгарящата се комерсиална война със Съединени американски щати.

По-конкретно, централната власт е поръчала огромни партиди компютри и мрежово съоръжение въз основата на процесори Godson 3A3000, 3B3000 и 3G3000. Китайските енергийно-ефективни чипове от линията Godson 3×3000, показана преди една година, се създават от STMicroelectronics по 28-нанометров софтуерен развой.

Четириядрен процесор Godson 3A3000, работещ на тактова периодичност 1,5GHz, употребява единствено 30 вата и доближава продуктивност 24 гигафлопа, съгласно формалните данни от разработчика.
още по тематиката
В интервала от 2018-2019 година управляващите в Китай ще закупят партиди от 16 разнообразни модели районен съд, сървъри и комутатори, основани на процесори Godson 3×3000. Компютрите се създават от локални компании като Centerm, Inspur Shentai, Tsinghua Tongfang, Baixin Chenlong, Great Wall, Yunhai Qilin, Wuzhou, Baode, PowerLeader, Dawning, Ruichi, Lianqin (Fuyang Weixin) и други

РС-тата стъпват на чипове 3A3000, а сървърите са основани на процесори 3B3000, които, за разлика от първите, имат интерфейс за основаване на четириядрени процесорни конфигурации.

Процесорите Godson 3×3000 към този момент се употребяват в системите на китайските аерокосмически центрове и по-контректно – в терминалите за връзка и предаване на данни. Националната разработка подсигурява, че неоторизираният достъп до платформата и данните ще бъде извънредно усложнен. Освен това личната технология е предпазена и от наказания.

Неотдавна Съединени американски щати наложи възбрана за експорт в Китай на процесори Intel Xeon. Чиповете Godson не са конкурентни по продуктивност на Xeon, само че въпреки всичко могат да отговорят на потребностите на държавната администрация в Китай.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР