Правителството полага всички усилия да навакса завареното изоставане по националния

...
Правителството полага всички усилия да навакса завареното изоставане по националния
Коментари Харесай

Кабинетът договаря второ плащане по ПВУ до края на годината

Правителството поставя всички старания да навакса завареното закъснение по националния План за възобновяване и резистентност (ПВУ), тъй че второто заплащане за България да бъде допустимо до края на годината. Министър-председателят акад. Николай Денков съобщи тази предпочитана за кабинета цел при срещите си с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и с ръководителя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен през вчерашния ден в Брюксел.

Пред публицисти министър председателят уточни като съществена причина за сериозното забавяне по ПВУ неналичието на ясна концепция по какъв начин да бъдат изпълнени условията на Комисията и по едно и също време с това да има грижа от страна на страната за хората и за развиването на стопанската система във въглищните райони на база на новите технологии. В момента в незабавен порядък българското държавно управление приготвя разбор по тематиката, който ще бъде разискван с Европейска комисия. В рамките на няколко месеца следва правенето и на формалната документи, с която страната ни ще показа териториалните проекти, измененията в ПВУ и частта от проекта „ RePowerEU “, която е обвързвана с енергийната промяна. Акад. Денков подсети също, че второто заплащане по ПВУ е обвързвано и с избран брой промени и приемане на законопроекти от Народното събрание. Половината от тези промени не са направени и наваксваме, акцентира министър-председателят.

И двамата европейски водачи са уверили българския министър председател, че България ще получи тяхната поддръжка на всички места, където има потребност. Доказателство за това са да вземем за пример към този момент отпуснатите 45 млн. евро за отбрана на външната граница на Европейски Съюз сред България и Турция. В идващите месеци тези средства ще бъдат включени в техника, ще бъдат поканени специалисти от Европа и ще се сътвори звено в България, което да координира активността по отбрана от незаконната миграция в Европейски Съюз. Този европейски координационен център, основан в нашата страна, ще работи с фокус върху противодействието против проведения трафик на хора. От март т.г. към този момент е стартирал и различен пилотен план, в който вземат участие Фронтекс, Европол и още няколко европейски страни и който също цели да подкрепи защитата на границата по „ Балканския маршрут “.

По другия основен приоритет на държавното управление – присъединението на България към еврозоната, министър председателят означи, че е значима освен техническата подготовка. Също толкоз значимо е хората да схванат, че преходът към еврото няма да докара до разтърсвания, защото България е във валутен ръб и обвързана с европейската валута от 25 години.

В отговор на медиен въпрос акад. Денков удостовери, че министърът на защитата Тодор Тагарев към този момент е декларирал желанието на България да се причисли към взаимното възлагане на поръчки за муниции от Европейската организация за защита по отношение на войната в Украйна. Това е значимо за отбранителната промишленост на България, уточни министър председателят.

В срещите на министър-председателя с Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен взе участие също и министърът на финансите Асен Василев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР