Правителството Петков падна, защото мнозина си бяха направили грешни тяснопартийни

...
Правителството Петков падна, защото мнозина си бяха направили грешни тяснопартийни
Коментари Харесай

Как някои политици взеха желаното за действително

Правителството " Петков " падна, тъй като мнозина си бяха създали неверни тяснопартийни сметки. Грешните сметки са нещо обикновено в политиката - в нея въпреки всичко става дума за взимане на решения при съществуването на непълна и ненадеждна информация. Също по този начин неведнъж се случва политици да одобряват мечтаното за фактически. Или пък да се подведат от инерцията на институциите и структурите, в които работят. Комбинацията от тези фактори и случайността води до " непредвидени последствия ", които характеризират дейностите и на по принцип рационални субекти. А да не приказваме за останалите.
Сметка 1: Подкрепата за " Промяната " пада и наклонността към този момент е необратима
Проучванията на публичното мнение от април месец насам посочваха дълготраен спад на поддръжката за Политическа партия и възобновление на доверието в ГЕРБ. Наред с това индикациите бяха за сериозен напредък на путиниските партии, както и за доста съществено разбъркване на силите в един предстоящ парламент. ГЕРБ и Движение за права и свободи си направиха сметката, че това разбъркване би било извънредно в тяхна изгода и взеха решение да задействат " проксито " си в ръководещата коалиция - Има Такъв Народ.

Това " прокси " обслужи ГЕРБ и Движение за права и свободи в три поредни Народното събрание, като предотврати основаването на ръководство без тях. Какви са били аргументите за това държание, както и какъв е механизмът на задействането на Има Такъв Народ не е напълно ясно, само че в този момент е неуместно тъкмо те да се оплакват, че им " купували " депутати. Въпросът е какво - с изключение на откровена нелепост, пари или облаги - може да накара една партия да влиза в Народното събрание със задачата да изкара ГЕРБ и Движение за права и свободи от властта, а на процедура да прави тъкмо противоположното.

Сметката за краха на Политическа партия обаче се оказа неверна. Последното изследване на " Алфа рисърч " демонстрира, че силите на Политическа партия и ГЕРБ са изравнени, а дружно Политическа партия и Демократична България имат подобен резултат с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Нещо повече, свалянето на държавното управление несъмнено е мобилизирало електората на Политическа партия и Демократична България, което подсказва, че в една акция те могат да реализират и по-добър резултат. Т.е. упованията за промяна на политическото водачество се оказват пресилени.
Сметка 2: Има Такъв Народ ще успее да прикрие измяната на електората си с плач за " Македония " и икономическа злополука
И на децата стана ясно, че нито държавното управление " Петков " е " предало Македония ", нито България е в стопански колапс. Напротив, във връзка с РСМ, най-много поради политиката на Петков и екипа му, България получи положително предложение от френското председателство за излизане от импаса със съседите. А държавният бюджет се оказа още веднъж на по-голям остатък от предстоящото, до момента в който общественият дълг понижава по отношение на предходната година. Износът и промишлената продукция записаха стабилен, дори рекорден растеж. Дори цените започнаха по лятному да се успокояват. Тези елементарни обстоятелства, наред с естетически отвратителното държание на водачите на Има Такъв Народ, смъкна поддръжката за тази групировка под бариерата.
Сметка 3: След рухването на държавното управление всевъзможни обединения ще са вероятни
Лидерите на Има Такъв Народ, а ненапълно и ГЕРБ и Движение за права и свободи, несъмнено са считали, че след свалянето на държавното управление ще се отворят благоприятни условия за всевъзможни обединения и болшинства, в това число сред ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане ". И в действителност такова отрицателно болшинство се сътвори в Народно събрание, само че бързо стана ясно, че от него нищо положително като ръководство не може да излезе.

Слави Трифонов може да се е надявал да осъществя трети мандат с министър председател от вида на Николай Василев, само че един сходен проект все още наподобява фантазмен. Първо, групата на Има Такъв Народ се разпадна и към момента не се знае кой ще остане в нея. Второ, Движение за права и свободи и ГЕРБ биха понесли тежки репутационни пасиви от сходна коалиция. Трето, тя би била формалният завършек на " Възраждане ".
Сметка 4: След рухването на държавното управление ГЕРБ и Движение за права и свободи ще излязат от изолираност
Анализаторите от " Алфа рисърч " декларират, че ГЕРБ започвали да излизат от изолираност. Но този извод не е подсилен с задоволително причини. Поне в този парламент Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия отхвърлят да договарят с ГЕРБ. Самите ГЕРБ считат за излишно да пробват да сформират държавно управление, което е един от белезите на изолацията. А сформирането на държавно управление с трети мандат по принцип наподобява малко реалистично. Така че целият въпрос е дали ГЕРБ и Движение за права и свободи ще бъдат в предизборна и следизборна изолираност и в идващото Народно събрание. Поне към този момент изборът им на сътрудници ще е още веднъж стеснен до Политическа партия и Демократична България от една страна, и путинофилски партии от друга - " Български напредък " и " Възраждане ". Извън тези варианти, които не са доста потребни за излизането им от изолираност, остава Българска социалистическа партия. Така че въобще не е ясно, с какво идващото Народно събрание ще е по-добро за ГЕРБ и Движение за права и свободи от това.

Единственият мотив в интерес на излизане от изолацията е, че в идващото Народно събрание може да се окаже невероятно да се сформира държавно управление без Политическа партия, само че и без ГЕРБ. Ако на мястото на Има Такъв Народ влезе " Български напредък " и " Възраждане " има по-голямо посланичество от в този момент, ръководство без ГЕРБ може да се окаже математически невероятно - Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България няма по какъв начин да разчитат на " Възраждане " или " Български напредък ". В един подобен призрачен парламент обаче какво би станало е напълно неразбираемо: евентуално би се стигнало до още едни избори.

Излиза, че най-хубавият вид за ГЕРБ е пат и блокаж в идващия парламент, което не е доста атрактивен сюжет за никого.
Сметка 5: След рухването на кабинета " Петков " корупцията ще остане на назад във времето
Тази сметка на ГЕРБ и Движение за права и свободи е изключително неправилна: новата предизборна акция ще отвори още веднъж тематиките за свадите и корупцията, които останаха нерешени най-много поради наказателно-правния чадър върху някогашните ръководещи. И в действителност е поразително, че прокуратурата стартира да рови към Лена Бориславова, до момента в който към момента не може да преведе материалите от Испания за къщата в Барселона. Да не приказваме за това, че продължава да работи съществено по версията, че данъчна спекулация за 500 милиона лв. е била осъществена в България, без да бъде видяна от премиера Борисов и министъра му на финансите.

Натрупаха се и още далавери - като контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " да вземем за пример - където още веднъж вредата за страната се мери в стотици милиони левове. А и цялата теза, че най-хубавият метод да се строят автомагистрали е като се дават пари на компании предплатено и без държавна поръчка е просто бисер в антикорупционната политика, който заслужава наградата " Златна малина ".

Тези действителни проблеми не могат да бъдат сравнявани с някаква измислена " корупция " на Лена Бориславова или това митично " откраднато " левче на Делян Добрев от цената на бензина, което всеки първокурсник, стигнал до графиката с търсенето и предлагането по стопанска система, може да му изясни от кое място идва.
Сметка 6: Ще пристигна ново държавно управление, което ще върне газа от " Газпром " (и съветските дипломати)
Тази сметка е крива по две аргументи. Първо, самият " Газпром " евентуално ще спре газа за цяла Европа и ние ще се окажем измежду редките простаци, свалили си държавното управление в името на съветския газ, без даже да могат да го получават. Второ, стана ясно, че България може да се оправя и без угодливост и раболепнечене по отношение на Русия.

Всеки, който се пробва в актуалната обстановка да връща съветския газ или пък съветските дипломати в България, ще загуби доста като социална поддръжка, а може и да бъде свален с митинги.

***

Описаните като цяло криви сметки изправят страната пред сложна обстановка - евентуални скорошни предварителни избори, без значение от това дали Политическа партия успеее, или не в съставянето на държавно управление. Тяснопартийните съображения няма по какъв начин да доведат до изключително устойчиво ръководство. Едно такова ръководство би трябвало да стъпи на най-малко няколко правилото:

- висока антикорупционна назадничавост и премахване на фигури с репутационен отрицателен багаж;

- ясни евроатлантически позиции, изключително предвид на войната в Украйна;

- стратегическа и ресурсна самостоятелност от Русия;

- виновна фискална политика за приемането на България в еврозоната;

- рационализация на страната посредством европейско финансиране и удачна икономическа политика.

Отклоняването от някой от тези ориентири не може да бъде обезщетено с тяснопартийни сметки, тъй като те постоянно се оказват криви.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР