Правителството отложи лицензионния режим под натиск от САЩИндия търси начини

...
Правителството отложи лицензионния режим под натиск от САЩИндия търси начини
Коментари Харесай

Индия отмени спорно ограничение за внос на лаптопи

Правителството отсрочи лицензионния режим под напън от Съединени американски щати

Индия търси способи да понижи зависимостта си от вноса на хардуер
(снимка: CC0 Public Domain)

Големи производители на компютри като Apple, Dell и HP може да си отдъхнат: Индия, под натиска на Съединени американски щати, промени решението си да забрани вноса на преносими компютри. Въпросът ще се разисква още веднъж през идната година.

Индия ще отсрочи лицензионните условия за импорт на преносими компютри и таблети, заяви Ройтерс, базирайки се на двама държавни чиновници. Индустрията и държавното управление на Съединени американски щати по-рано се оплакаха от този ход, който може да удари Apple и други компании.

Планът ще бъде отсрочен с една година, след което държавното управление ще обмисли въвеждане на лицензионен режим, съгласно източник от държавното управление, поискал анонимност.

Режимът на лицензиране, разгласен ненадейно на 3 август, беше ориентиран към това да „ обезпечи надеждно съоръжение и системи ” в Индия, понижаване на зависимостта от вноса, стимулиране на локалното произвеждане и отчасти справяне с комерсиалния дисбаланс на страната с Китай.
още по темата
Но заради възраженията на промишлеността първичният проект бързо беше отсрочен с към три месеца.

Миналия месец комерсиалният шеф на Съединени американски щати Катрин Тай изрази опасенията по отношение на този ход на Индия, който ще засегне компании като Dell и HP. Министерството на електрониката на Индия в този момент предлага да се опрости процеса на регистрация на импорт, който би трябвало да стартира през ноември.

Новата „ система за ръководство на вноса ” ще изисква от фирмите да получават „ документи за регистрация ” за преносими компютри, таблети и лични компютри, вместо лицензите, препоръчани преди този момент със заповедта от 3 август.

Вносът на електроника в Индия, в това число преносими компютри, таблети и лични компютри, възлиза на 19,7 милиарда $ сред април и юни, което е растеж от 6,25% на годишна база.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР