Правителството определи новата линия на бедност за догодина. Тя ще

...
Правителството определи новата линия на бедност за догодина. Тя ще
Коментари Харесай

Как живее семейство с три деца под новата линия на бедност ВИДЕО

Правителството дефинира новата линия на беднотия за следващата година. Тя ще е 363 лв. или с 15 лв. повече от сегашната. Според нея се дефинират и помощите за обществено слабите фамилии. По данни на кабинета под прага от 363 лева ще останат близо 1 700 000 души.

С приход по-малък от 1 000 лв. на месец се оправя петчленното семейство на Анелия и Младен от монтанското село Крапчене. „ Правим си икономии за доста неща, с цел да ни стигат парите за нужното. Съобразяваме се какви облекла да купуваме, какви обувки, с цел да съумяваме. Трябват и ограничения, няма по какъв начин “, споделя Младен Пламенов пред Нова телевизия.

Младен работи в частна компания, получава минималната заплата. За трите деца взимат детски. За да могат да вържат двата края, бащата оказва помощ при ремонта на всеки, който го извика, само че и по този начин не доближават линията на беднотия, която сега е 348 лв. на човек.

„ Основно парите отиват първо за сметките и каквото остане за храна и вероятно за облекла и обувки в случай че е необходимо”, добавя Анелия Илиева.

Изчисляват, че в случай че повдигането на прага на беднотия с 15 лв. на член на домакинство значи действителен доход от 75 лв. за фамилията им и мислят какво биха си купили. Този финансов парадайс обаче за тях все още е неосъществим.

Младен признава, че в месеца прави и невъзможното децата му да не заспиват гладни. Наскоро им спрели тока и благодарение на положителни хора събрали парите и го платили.

„ Бориш се да си платиш сметките и да осигуриш прехраната за децата. Нищо повече, за бъдеще не можеш и да мислиш, нямам по какъв начин, тъй като нямаш тази опция “, споделя Младен.

Въпреки всичко децата им – Лео и близнаците Мартин и Антонио не стопират да мечтаят. Най-големият да си купи видеокамера, а дребните да не гледат морето единствено в книжките.

„ Другата година в случай че не се оправят нещата се махаме и това е “, обобщава обстановката Младен Пламенов.

Доколко значим инструмент е линията на бедността за подобряването на качеството на живот. Това разяснява в студиото на „ Събуди се” Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система.

„ Тези 15 лева няма да трансформират доста, защото това е линия, по отношение на която получаваш или не някои помощи. Когато тя се увеличи, действително това се случва всяка година, повече фамилии биха могли да получат обществени помощи.

Детските надбавки, да вземем за пример, не са обвързани с линията на бедността”, уточни икономистът.

Според него дребните общини в страната ще продължат да се обезлюдяват.

„ Най-вече тези в Северозападна България и околните до границата с Македония и Сърбия. Областните градове като Монтана, Враца и Видин имат своя капацитет, само че той изисква рестарт на тези центрове”, добави още Ганев.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР