Правителството определи доц. Силвия Терезова за председател на Националния съвет

...
Правителството определи доц. Силвия Терезова за председател на Националния съвет
Коментари Харесай

Терезова става председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти

Правителството дефинира доцент Силвия Терезова за ръководител на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули (НСЦРЛП), оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Доц. Силвия Терезова приключва висшето си обучение през 1986 година като магистър в Университета за национално и международно стопанство (УНСС), компетентност „ Икономика на търговията “.

От 1986 до април 1991 година работи в Комитет по цените към Министерския съвет. От 1991 година до момента е постоянен учител в катедра „ Икономика на търговията “ на УНСС. От 2005 година е лекар по стопанска система, а 2010 година придобива научна степен „ доцент “ по научна компетентност „ Икономика и ръководство (Планиране и разбор на комерсиалната дейност) “. От 2013 година до сегашния миг е член на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули. От 2020 година до сегашния миг доцент Терезова е декан на факултета по „ Икономика на инфраструктурата “, УНСС, а от 2021 година до сегашния миг е началник катедра,,Икономика на търговията “, УНСС. Има научни ползи в региона на бизнес планирането, разбор на комерсиалната активност, финансовия разбор, ръководство на комерсиалния подбор, приложение на математическите способи в търговията и ценообразуването на лекарствените артикули.

За член на съвета е определен доцент Любомир Бакаливанов.

Доц. Любомир Бакаливанов приключва висшето си обучение в Медицински университет-София през 1999 година, където придобива магистърска степен по медицина. През 2007 година придобива здравната компетентност „ Анестезиология и интензивно лекуване “. През 2000 година стартира работа като доктор в отделението по Анестезиология и интензивно лекуване на МБАЛ „ Национална кардиологична болница “ ЕАД, където работи и досега. От 2009 година е шеф на клиниката по „ Сърдечно-съдова упойка и интензивно лекуване “ на болничното заведение. Два пъти е бил заместник- ­министър на опазването на здравето. Има специализации в университетите в Мюнхен и Хайделберг, както и следдипломни курсове за дълготрайно здравно образование от Европейското сдружение по интензивно лекуване (ESICM). Притежава разнообразни документи, добити от български и задгранични висши медицински учебни заведения.

Съгласно функционалностите, посочени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, Националният съвет: утвърждава и записва цените на лекарствените продукти; включва артикули в Позитивния лекарствен списък; утвърждава фармакотерапевтични управления и рекомендации за логаритми за лекуване с лекарствени продукти; реализира надзор върху продажбата на лекарствени артикули с одобрени цени. Националният съвет поддържа и актуализира обществените регистри на лекарствените артикули.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР