Правителството определи днес тавана на пазарните приходи на производителите на

...
Правителството определи днес тавана на пазарните приходи на производителите на
Коментари Харесай

Токът на АЕЦ Козлодуй - по 150 лв. за мегаватчас, на тецовете - 300

Правителството дефинира през днешния ден тавана на пазарните доходи на производителите на ток. Над тези тавани централите дължат вноски във фонд " Сигурност на електроенергийната система ", посредством които се обезпечава нужният финансов запас за справяне с последствията от високите цени на силата, написа в решението.

АЕЦ " Козлодуй " ще пресмята своя таван на пазарните доходи при 150 лева за мегаватчас стойност на създадената електрическа сила. За тецовете на въглища прагът е 300 лева, повишен с умножената по 1,32 средномесечна цена  на звук въглеродни излъчвания за мегаватчас.

За производителите на електрическа сила от въглища с добавено гориво от биомаса (твърди или газообразни горива от биомаса) и/или боклуци и/или нефтопродукти и/или композиция от тях - 300 лева, увеличена с умножената по 0,9 средномесечна цена на звук излъчвания за един мегаватас. 

Национална електрическа компания като производител на електрическа сила от Водноелектрическа централа ще пресмята своя таван на пазарните доходи при 200 лева за един мегаватчас.

Производителите на електрическа енергия от ВЕИ, които са без контракт за компенсиране с награди, ще дефинират своя таван на пазарните доходи при 300 лева./мвтч стойност на създадената електрическа сила.

Решението влиза в действие от 1 януари 2024 година и се ползва по отношение на доходи на производители на електрическа сила за интервала 1 януари 2024 година - 30 юни 2024 година
Определянето на тавана на приходите на производителите и търговците на електрическа енергия е записано в закона за държавния бюджет за 2024 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР