Правителството одобри промяна на Оперативна програма ,,Наука и образование за

...
Правителството одобри промяна на Оперативна програма ,,Наука и образование за
Коментари Харесай

Усвояваме над 50 млн. евро по ОП Наука и образование за интелигентен растеж



Правителството утвърди смяна на Оперативна стратегия,,Наука и обучение за образован напредък " 2014 - 2020 година

Промяната планува консолидиране на 51.1 млн. евро от Приоритетна ос 1 " Научни проучвания и софтуерно развиване " на Оперативна стратегия,,Наука и обучение за образован напредък " (ОПНОИР) в Приоритетна ос 1 " Технологично развиване и нововъведения " по Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " (ОПИК).

С смяната ще се обезпечи по-фокусирана и ефикасна поддръжка за основаване на дълготрайни партньорства сред бизнеса и научноизследователските организации, в това число на районно ниво, пишат от пресслужбата на Министерски съвет.

 Спираме приключването на мозъци с по-големи стипендии за докторанти
Спираме приключването на мозъци с по-големи стипендии за докторанти

Привличат постдокторанти със средства от 1 500 до 3 000 лева

Промяната цели и привличане на спомагателен запас за просвета, посредством обезпечаване на поддръжката за планове, утвърдени за финансиране по стратегия " Хоризонт 2020 " и обезпечаване на по-добра синергия сред двете стратегии.

В допълнение са обновени и прецизирани знаците на програмата , което ще разреши по-адекватно и реалистично премерване на резултатите от осъществяване на ОПНОИР и ще усъвършенства процеса на нейното осъществяване.

Междувременно стана ясно и че държавното управление утвърди и Оперативен проект за осъществяване на първия стадий на обновената Национална тактика за развиване на научните проучвания в България 2017 - 2030 година, призната от Народно събрание на 07 юни 2017 година.

 Отпускат 18 млн. лева за реализирането на научни задачи в 8 бранша
Отпускат 18 млн. лева за реализирането на научни задачи в 8 бранша

Програмите са на обща стойност 61 млн. лева

Основната цел на проекта е посредством огромно, бързо и дълготрайно развиване и модернизиране на системата на научните проучвания, България да се трансформира в привлекателен център за авангардни научни проучвания и развиване на нови технологии, да се привлекат и задържат млади и водещи учени в страната.

Изпълнението на Стратегията е разграничено на три стадия. Първият стадий (2018 - 2022 година) цели в края на стадия научноизследователската активност да се прави оценка оптимално, да бъде привлекателна за учените и за младежите и да са основани подобаващи условия за научни проучвания и за тяхното евентуално приложение.

 С 50 млн. лева страната подсигурява студентските и докторантските заеми
С 50 млн. лева страната подсигурява студентските и докторантските заеми

За тази година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР