Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на

...
Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на
Коментари Харесай

Одобриха законопроекта за отложеното пенсиониране на военните

Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България.

Предлаганите промени целят да се понижи некомплектът на длъжностите за военнослужещи от въоръжените сили и да се основат по-добри условия за развиване на старшите офицери на университетски длъжности.

Предлага се увеличение с три години на пределната възраст за военна работа за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация и не са упражнили правото си на пенсия - с пет години.

Освен това се планува опция за увеличение на пределната възраст до три години на военнослужещите, упражнили право на пенсия, които са нужни на въоръжените сили по решение на министъра на защитата.

В законопроекта е заложено и регламентиране на възрастта за приемане на военна работа на 40 години за всички категории военнослужещи.

Също по този начин се вкарва мандат за престояване на служба за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание " полковник " ( " капитан I сан " ), които са заемали служба повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на препоръчаната им равна или по-висока служба (в същото или по-високо длъжностно ниво) за една година.

Прецизира се и наредбата на член 24, алинея 3 от Закона за военното разузнаване по отношение на типа на правното отношение на шефа на Служба " Военна информация ", когато длъжността " шеф на Службата " се заема от граждански чиновник, надлежно категорично се регламентира, че когато длъжността е избрана за военнослужещ с висше военно звание, той е офицер от висшия команден състав на въоръжените сили.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР