Правителството одобри проект на споразумение за предоставяне на консултантски услуги

...
Правителството одобри проект на споразумение за предоставяне на консултантски услуги
Коментари Харесай

Международната банка за възстановяване и развитие ще консултира Агенцията за обществени поръчки


Правителството утвърди план на съглашение за даване на консултантски услуги сред Агенцията по публични поръчки (АОП) и Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР) и упълномощи изпълнителния шеф на Агенцията организира договарянията и да подпише съглашението при изискване за следваща ратификация.

Международната банка за възобновяване и развиване ще съветва Агенцията за публични поръчки, излиза наяве от известие на държавния пресцентър.

Консултантските услуги, които ще бъдат обезпечени от МБВР, са ориентирани към обзор и оценка на настоящото положение на системата на публичните поръчки в България, в това число оценка на успеваемостта на ограниченията, подхванати в осъществяване на Националната тактика за развиване на бранша публични поръчки в България за интервала 2014-2020 година. Помощта от Банката ще бъде предоставена в осъществяване на Меморандума за съгласие сред държавното управление на Република България и МБВР за партньорство и поддръжка при асимилиране на Европейските структурни и капиталови фондове за интервала 2014-2020 година.

Предвидените действия са обособени в три съставния елемент, като в границите на първия от тях ще бъде осъществен разбор на потенциала на АОП за дейно и ефикасно осъществяване на предоставените задания. Ще бъде прегледан оперативният модел на АОП – функционална организация, бизнес процеси, системи и ресурсна обезпеченост. Особено внимание ще бъде отделено на функционалността на организацията, обвързвана с осъществяване на разнообразни типове прелиминарен надзор, с акцент върху особено прелюдия през 2016 година надзор посредством инцидентен избор. С цел определяне на успеваемостта на системата за възлагане на публични поръчки, вторият съставен елемент включва количествен и първокласен разбор на наличните данни за процедурите за публични поръчки и подписаните контракти.

Функциите на Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, както и на Сметната палата и Агенцията за държавна финансова ревизия също ще бъдат обхванати като част от прегледа на системите за обжалване и надзор. Ще бъдат изследвани и обменът на информация, координацията и съгласуваността на дейностите на органите за прелиминарен и за следващ надзор.

С оглед характерния следващ надзор, реализиран във връзка с публичните поръчки с финансиране от Европейски структурни и инвестиционни фондове, в обсега на оценката ще бъде включена също по този начин ролята на ръководещи, сертифициращи и одитиращи органи в подтекста на финансовите корекции, произлизащи от несъответствия при публичните поръчки.

Въз основа на направените констатации специалистите на МБВР ще изготвят три отчета, съдържащи съответни краткосрочни и дълготрайни рекомендации за усъвършенстване, а също по този начин проект за осъществяване.

Финансирането на дейностите ще бъде обезпечено в границите на план, реализиран от АОП по Оперативна стратегия „ Добро управление”.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР