Правителството одобри правилника за устройството и дейността на Националния институт

...
Правителството одобри правилника за устройството и дейността на Националния институт
Коментари Харесай

Гласуваха устройствен правилник за НИМХ

Правителството утвърди правилника за устройството и активността на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

С влизане в действие на Закона за държавния бюджет Национален институт по метеорология и хидрология се преобразува от главно звено на Българска академия на науките в Национален институт по метеорология и хидрология като юридическо лице, чийто началник е МОН.

С правилника се регламентират националната и интернационалната активност , ръководството и структурата, организацията на работа, методите на финансиране и нужното имущество, числеността на личния състав и други значими детайли за действието на Национален институт по метеорология и хидрология.

По този метод се обезпечава осъществяването на националните и интернационалните действия, предоставени на Национален институт по метеорология и хидрология със закони и подзаконови нормативни актове.

Ръководните органи на Национален институт по метеорология и хидрология ще са Общо заседание на учените, Научен съвет и общоприет шеф.

Общото заседание на учените включва лицата, заемащи академична служба или притежаващи научна степен, които работят по трудово правно отношение в Национален институт по метеорология и хидрология. То дефинира броя на членовете и избира и добавя състава на Научния съвет

Генерален шеф на Национален институт по метеорология и хидрология може да бъде единствено хабилитирано лице или лице с научна степен " лекар на науките ", което ще се назначава от министъра на образованието по предложение на Научния съвет на Национален институт по метеорология и хидрология.

Като разпоредник с бюджет той провежда, координира и управлява административната, оперативната и научната активност на Национален институт по метеорология и хидрология. Генералният шеф ще съставлява Национален институт по метеорология и хидрология и страната в интернационалните организации според решения на Министерския съвет или разпоредбите за участие в тези организации.

Дейността на Националния институт по метеорология и хидрология ще се финансира със средства от държавния бюджет, лични доходи, планове и стратегии, финансирани от Европейския съюз и други интернационалните организации, както и безплатно получени средства.

Институтът ще разполага с имущество, което включва право на благосъстоятелност и лимитирани вещни права върху недвижими парцели и движими движимости, интелектуална благосъстоятелност , както и други права и отговорности.

Недвижимите парцели, предоставени от страната на института, са държавна обществена благосъстоятелност, надлежно държавна частна благосъстоятелност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР