Правителството одобри позицията на България за заседанието на Съвета по

...
Правителството одобри позицията на България за заседанието на Съвета по
Коментари Харесай

Министрите за Кохезионната политика на ЕС ще обсъдят сближаването в ЕС след 2027 г.

Правителството утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета по общи въпроси на Европейски Съюз, част „ Кохезия “ на 22 ноември 2022 година в Брюксел. Министрите ще продължат политическия спор по бъдещето на европейската политика за доближаване, който стартира в Прага през септември.

Председателството е насочило вниманието на страните членки върху дълготрайното влияние на кохезионната политика и взаимоотношението сред заинтригуваните лица в реализирането на основни вложения, което носи изгоди за всички страни членки. С кои цели и правила на политиката не би трябвало да се прави компромис в бъдеще, добавената й стойност за Европейски Съюз спрямо други национални и европейски политики, належащо ли е нейното адаптиране в подтекста на провокациите пред Европейски Съюз, са въпросите, които Чешкото председателство слага на дневен ред.

В своята позиция България подчертава върху задачата на кохезионната политика на Европейски Съюз според Договора за действието на Европейски Съюз за поощряване на социално-икономическото развиване на районите и понижаване на разликите сред тях. За задачата целенасочената поддръжка за вложения, изключително в по-слабо развитите райони по пътя им към резистентен напредък, би трябвало да продължи.

Страната ни ще открои изгодите, които политиката носи на Европейски Съюз със своя метод и положителни практики за обмисляне, осъществяване и надзор на вложенията, залегнали в законодателството. Кохезионната политика оказва помощ за осъществяване на „ Европейския план “ във всеки обособен район, се споделя в позицията ни. Освен това тя задава модели за положително ръководство, бистрота и отчетност при разходването на европейските бюджетни средства. Дава интегрирани решения и съчетава на място политики в отговор на потребностите на жителите и бизнеса. Различните фондове на европейския бюджет могат да се комбинират по този начин, че да дават отговор на особеностите на всеки район.

България смята, че опростяването на разпоредбите и процедурите на политиката за доближаване е крайъгълен камък в проектите за бъдещето, който е значим за всички европейски политики и финансиращи принадлежности на европейския бюджет. Важно съгласно страната ни е също да се стремим към единни и хармонизирани правила за тяхното използване.

В изискванията на днешните тествания, пред които е изправена Европа е извънредно значимо да бъде открит баланс сред обезпечаването на еластичност за реакция на непредвидени условия от една страна и гарантирането на предвидимост и сигурност за вложенията в напредък, претовареност и конкурентоспособност, от друга.

В дневния ред на министрите се планува Съветът да одобри и изводи по отношение на ролята на кохезионната политика.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР