Правителството одобри пакет от общо 1528 мерки за промяна и

...
Правителството одобри пакет от общо 1528 мерки за промяна и
Коментари Харесай

Правителството инициира над 1500 мерки за промяна и подобряване на административното обслужване


Правителството утвърди пакет от общо 1528 ограничения за смяна и възстановяване на административното обслужване за жителите и бизнеса. Промените са въодушевени от наблюдения на администрацията „ извън “ и са основани на данни от визити в 3700 точки за даване на услуги от всички централни администрации и техните териториални звена, в това число всички регионални, общински и районни администрации. За първи път във фокуса попадат и така наречен снабдители на публични услуги - лечебни заведения, детски градини, учебни заведения, висши учебни заведения, библиотеки, музеи, пощи, електроразпределителни сдружения, ВиК, топлофикационни сдружения и други

Планът за привеждане на ограниченията в деяние изисква до края на годината министрите да провеждат изтриване или регистриране в Административния указател на предоставяните административни услуги, а в период до 31 март 2019 година да изготвят и внесат за утвърждение от Министерския съвет плановете за промени на закони и подзаконови нормативни актове по отношение на подхванатите промени. Заместник министър-председателят, виновен за административната промяна, ще внася доклад за осъществяването на ограниченията на всеки три месеца. Прилагането им ще бъде проследявано и посредством изследване по метода " Таен клиент ".

Мерките са групирани условно в пет посоки:

Услуги за бизнеса за понижаване на регулаторната тежест

В тази група влизат услуги за удостоверения и информации, които администрацията ще набира вътрешно и по длъжностен път посредством продан на информация, достъп до регистри и други Например ще има опция за служебно даване на информация за съществуване или липса на отговорности към общините посредством инспекция в осведомителната система по чл.5а от ЗМДТ, поддържана от Министерството на финансите. Такава служебна инспекция ще може да се прави и за данъчните оценки, в това число при заявяване и приемане от нотариус. Друга всеобща услуга, която се дава над 500 000 пъти годишно - удостоверението за характерности на аграрни земи - ще се прави посредством служебна инспекция в регионите с кадастрална карта.

Администрацията ще ревизира служебно и позволения за градеж, удостоверения за въвеждане в употреба, ще прави информация за съществуването на личен състав (без да се показват трудови договори). Ще бъде отстранено условието за щампосване на заявки на юридически лица с щемпел, в случай че това категорично не е планувано в закон. Предвижда се също нарастване в периода на годност на издадени документи (лицензи, позволения, регистрации и др.), да вземем за пример Акредитация на органи по сертификация на артикули и услуги от Българската работа за акредитация, както и понижаване на периодите за издаване на някои документи. За 68 услуги са дефинирани рекомендации за понижаване на периодите и съобразяването им с условията на Административнопроцесуален кодекс.

Услуги за жителите за качество на обслужването

В тази група са включени ограничения за обслужване на едно гише, понижаване на изискваните от администрацията удостоверения и използване на служебното начало, сложно административно обслужване.

Така да вземем за пример във връзка с документите за обучение ще бъде засилено служебното начало и ще отпадне нуждата от даване на дипломи за приблизително и висше обучение, както и дипломи, добити в чужбина. По прилика с отпадането на декларирането на нов автомобил, подаването на данъчни заявления в общините при придобиване на парцел ще бъде прекратено. При изповядване на договорка нотариусът ще вписва договорката в Имотния указател, а общините ще бъдат уведомявани служебно. За издаването на уверение за раждане ръководителите на лечебните заведения ще уведомяват по електронен път общините, а те ще издават удостоверението въз основата на уведомлението, без да се декларира услугата още веднъж. Ще се прегледа и алтернатива уверение за раждане и препис-извлечение от акт за гибел да могат да се получават непосредствено от лечебното заведение, а не да се върви в общината. Ще се сътвори опция за издаване на уверение за наследници, в което не се вписват всички наследници, а единствено едно настрана лице, за което се удостоверява, че е правоприемник. По този метод това уверение ще важи безсрочно.

Ще отпадне нуждата от промяна на регистрационните табели на коли при промяна на непрекъснатия адрес на притежателя и при закупуване на автомобил с регистрация в друга област. Ще бъде отстранена шестмесечната годност на скиците, издавани от общините. Те ще стават безсрочни и ще важат до смяна.

Заличаване на административни услуги, в това число такива, които са незаконосъобразни (без правно основание). Предложени са 322 услуги за изтриване от Регистъра на услугите. Част от тях ще продължат да бъдат осъществявани като действия от съответните администрации. Например се планува да отпадне дублирането на регистрация на притежатели на пчели и пчелни фамилии, която в този момент се прави и от общински администрации, и от Българската организация по сигурност на храните.

Вписване на услуги - най-вече услугите на лечебни заведения, учебни заведения, електроразпределителни сдружения, ВиК, топлофикационни сдружения и други организации, предоставящи публични услуги. Това е първата стъпка за използване от тяхна страна на плануваните преди години законови приложения, които изравняват някои стандарти за техните услуги с тези на администрацията. Така да вземем за пример статут на услуги ще получат десетки и в този момент извършващи се действия като издаване на университетски информации и свидетелства за специализации; свързване, инспекции за прецизност, възобновяване на подаването на комунални услуги като водоснабдяване, електроснабдяване и газоснабдяване; подписване на осигурителен контракт, издаването на негов препис, заявяването на застрахователна рекламация, както и доста други.

Трансформиране на услуги във вътрешно-административни

Това значи, че администрациите ще стандартизират и синхронизират сходни услуги, които оферират. Така ще бъдат отстранени разликите в периодите и процедурите, в броя и типа на изискваните документи и данните, които се попълнят от жителите. По този метод се открива директна връзка сред администрациите и жителят стопира да бъде медиатор и пощальон сред тях.

Предложени са 158 удостоверителни административни услуги, които следва да се дават само като вътрешно-административни, като се приключи заявяването на услугата от обособени лица и организации. Сред тях са сключването на контракт за присъединение на обекти на клиенти към електрическата, към газопреносна и/или газоразпределителна мрежи. Издаването на уверение за импортирани осигурителни вноски за застрахователен стаж за интервала на образование във висше или полувисше учебно заведение и за времето на докторантура, издавано от Национален осигурителен институт, също ще бъде вътрешно-административна услуга. Това важи и за удостоверението за български генезис, издавано от Държавна организация за българите в чужбина. За тази услуга ще отпаднат Акт за раждане и Документ за доказване на българския генезис на заявителя. Когато тези документи са издадени от български орган, същите ще могат да бъдат изискани служебно от съответната администрация. По същата логичност редица услуги се планува да прекрати условието за показване на решение на ТЕЛК/НЕЛК.

Пълният лист с ограничения е оповестен на Портала за публични съвещания и може да бъде открит тук:http://www.strategy.bg/Publications/View.aspx?lang=bg-BG&categoryId=&Id=258&y=&m=&d

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР