Правителството одобри Национален доклад ,,Тематична партньорска проверка на ЕС -

...
Правителството одобри Национален доклад ,,Тематична партньорска проверка на ЕС -
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 23 ноември 2023 г.

Правителството утвърди Национален отчет,,Тематична партньорска инспекция на Европейски Съюз - 2023 - Пожарна сигурност “

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на Национален отчет на Република България -,,Тематична партньорска инспекция на Европейски Съюз - 2023 - Пожарна сигурност “. 
Националният отчет е създаден в осъществяване на условията на Директива 2014/87/Евратом на Съвета, с която се промени Директива 2009/71/Евратом за определяне на общностна рамка за нуклеарната сигурност на нуклеарните съоръжения. Актуализираната и допълнена Директива по нуклеарна сигурност вкара европейска система за тематични партньорски инспекции. 
Държавите-членки, настоящи посредством Европейската група на регулаторите по нуклеарна сигурност (ENSREG), дефинираха „ Защитата от пожари “ за тематика на втората партньорска инспекция. 
В Националния отчет са обхванати всички нуклеарни уреди, които са в обсега на Директивата.
За задачите на втората партньорска инспекция в Националния отчет поредно са показани:
Националните условия и насоки за пожарна сигурност, задачите на сигурността и метода, по който правилото на отбрана в дълбочина е прибавен във връзка с пожарната сигурност в нуклеарните уреди.
Анализите на пожарната сигурност, осъществени за показаните нуклеарни уреди
Противопожарната идея на оборудванията в обсега на втората партньорска инспекция и нейното осъществяване, в това число другите аспекти на отбрана в дълбочина за пожарна сигурност: попречване на пожар, дейна противопожарна отбрана и пасивна противопожарна отбрана. 
Националният отчет показва също по този начин общата оценка и общите заключения вследствие на осъществената тематична инспекция на национално равнище, в това число заключенията по отношение на адекватността на цялостния метод на лицензиантите към пожарната сигурност. 
Предложеният план на акт няма да окаже директно и/или индиректно влияние върху държавния бюджет.

България ще се причисли към инициативата 
Net-Zero Govemment Initiative - Leading Bу Example

Министерският съвет одобри Решение за присъединение на България към самодейността Net-Zero Govemment Initiative - Leading Bу Example, чиято съществена цел е активизиране лидерската роля на държавните управления при дейностите за климата за ускорение използването на Парижкото съглашение. Чрез присъединението си към тази самодейност, българското държавно управление се ангажира да реализиране чисти нулеви излъчвания на парникови газове от интервенции на държавното управление не по-късно от 2050 година и да създаде Пътна карта, която обрисува дейностите за реализиране на този ангажимент. 
Net-Zero Govemment Initiative - Leading Bу Example е самодейност на Съединените американски щати в партньорство с още 18 държавни управления, оповестена по време на 27-та Конференцията на Страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата (СОР 27) в Египет през ноември 2022 година Инициативата се води от Изпълнителния кабинет и Съвета по качество на околната среда към Президента на Съединени американски щати, в тясно съдействие с офиса на специфичния делегат за климата Джон Кери. Освен Съединени американски щати, все още още 25 страни (сред които 12 страни-членки на ЕС) са в елитния клуб на водещите посредством образеца си държавни управления в тази самодейност. Очаква се нови страни да разгласят присъединението си към тази самодейност по време на годишната конференция за климата в Дубай, ОАЕ през декември тази година. Освен България, част от новоприсъединилите се страни са Испания, Италия, Андора, Монако, Нигерия и Чили.

Удължава се срокът на държавната гаранция за краткотрайна експозиция „ 105 години Требенище “

Министерският съвет одобри Решение за изменение на РМС № 380 от 2023 година за обезпечаване на държавна гаранция за краткотрайна експозиция „ 105 години Требенище “ в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките, представяща движими културни полезности от Национална Институция Археологически музей на Република Северна Македония и Националния музей на Сърбия. 
С решението се удължава срокът на държавната гаранция за краткотрайна експозиция „ 105 години Требенище “ в страната до 01.05.2024 г. 
Културните полезности са от фондовете на Национална Институция Археологически музей на Република Северна Македония и Националния музей на Сърбия. 
До 24.03.2024 година в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките ще бъде показана галерия 105 години Требенище “. 
Представянето на изложбите ще способства за разпространение на неповторимите предмети, които са част от сбирките на Национален археологически институт с музей при Българската академия на науките, Национална Институция Археологически музей на Република Северна Македония и Националния музей на Сърбия. Материалите от некропола при с. Требенище могат да бъдат употребявани като основополагащи за новаторски за Балканите интердисциплинарни планове в региона на изследването на културното завещание. 
Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска процедура, която разрешава действително да се понижат разноските за образуване на изложения, подтиква двустранното съдействие сред музеите и подвижността на сбирките.

Правителството утвърди график за преобразуването на Директива за птиците,,Управление и стопанисване на язовири “

Правителството утвърди график на дейностите за превръщане на Държавно дружество „ Управление и стопанисване на язовири “ в административна конструкция. 
Предприятието е основано като инструмент за провеждането на държавната политика, обвързвана с дейностите по поддържане в изправно техническо положение на язовирните стени и оборудванията към тях. 
Според Решението на държавното управление от декември 2022 година, органите, упражняващи правата на страната в държавните предприятия, показват в Министерския съвет за одобрение график с съответни дейности и периоди. С тях ще се обезпечи осъществяването на Програмата за превръщане на основаните със специфични закони държавни предприятия. 
Предложеният план на решение не води до влияние върху държавния бюджет. Той не е обвързван с транспонирането на наставления на Европейски Съюз или използването на регламенти, заради което не се постанова към решението да бъде направена информация за сходство с европейското право. 
Приемането на плана на решение е и в осъществяване на уговорките, които са поети от Република България по отношение на присъединението й към Валутния механизъм II (ERM II), към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, по този начин също и в осъществяване на избрани ограничения по Националния проект за възобновяване и резистентност.

Четири формирования от състава на Въоръжените ни сили се причисляват към Програмата за подготовка на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солбиате Олона

Министерският съвет взе решение за присъединение на четири формирования от състава на Въоръжените сили на България към Програмата за подготовка на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солбиате Олона, Италия, както следва: Четвърти артилерийски полк - Асеновград от състава на Сухопътните войски и Група за надзор на напредването, Взвод от Средна транспортна рота и Командна клетка от Центъра за поддръжка на конвоите от състава на Командването за логистична поддръжка. 
Целта на присъединението е присъединяване на командири, щабове и обособени експерти в провеждането на взаимна подготовка, учения и тренировки. Това ще способства за повишение на оперативната съгласуемост, използването на общоприетите процедури при планирането, командването и ръководството на многонационални съюзни интервенции. 
С този акт на държавното управление се позволява на български военнослужещи и цивилни чиновници от четирите формирования да вземат участие в подготовка и образование, тренировки и учения взаимно с техните италиански сътрудници, както и с такива от други държави-членки на Алианса, включили свои формирования към Програмата за подготовка на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Италия. 
С решението се задълбочава съдействието в региона на защитата сред България и Италия. По този метод страната ни затвърждава съюзната взаимност към общите старания на Алианса за гарантиране на суверенитета и териториалната целокупност на страните-членки.

Направени са промени в избраните виновни институции в страната ни за използването на системата на личните запаси на Европейски Съюз

Със свое решение държавното управление дефинира виновните институции в страната ни за използването на системата на личните запаси на Европейския съюз. 
Промените са свързани с приемането на Постановление на Министерски съвет № 104 от 2023 година, с което се сътвори Институтът за разбори и прогнози и се направиха промени в Устройствения устав на Министерството на финансите, както и по отношение на осъществени структурни и функционални промени на избрани звена и специфициране на отговорностите на институциите, ангажирани в използването на системата на личните запаси на Европейски Съюз в Република България. 
В решението са посочени виновните институции, дефинират се съответните им функционалности, свързани с установяването, събирането, даването, осчетоводяването, отчитането и управлението на вноската на страната ни в бюджета на Европейски Съюз. 
Предвидено е министърът на финансите да утвърждава Ръководство за администриране на личните запаси на Европейския съюз в Република България с по-подробно изложение на отговорностите, периодите и връзките сред институциите.

Правителството утвърди близо 1 млн. лв. по насърчителна мярка за създаване на пътна инфраструктура в община Силистра

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на финансирането на обществена общинска инфраструктура по реда на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ). 
От бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа за 2023 година на Община Силистра ще се дават средства в размер до 985 482 лева с Данък добавена стойност за създаване на детайли на общинска пътна инфраструктура:,,Ремонт на обособени улици с идентификатори ПИ № 00895.506.50; ПИ № 00895.506.51 и ПИ № 00895.506.72 по КК и КР на с. Айдемир, Промишлена зона „ Запад " Силистра " и „ Разпределителен тръбопровод от ВВМ на гр. Силистра в ПИ № 66425.514.474, ПЗ „ Запад ", гр. Силистра до разпределителен възел Семеен кодекс в ПИ № 00895.506.51 в землище с. Айдемир, община Силистра ". 
Инфраструктурата се построява по отношение на осъществяването на сертифицирания по ЗНИ капиталов план „ Складова база за предпазване на зърно " в община Силистра на „ Марлин " ЕООД. 
Инвестицията по плана е в размер над 48.1 млн. лева В интервала на реализиране на капиталовия план и като резултат от него ще бъдат разкрити 17 нови работни места. 
С реконструкцията и построяването на техническа инфраструктура ще се основат условия за осъществяване и на бъдещи капиталови планове, като по този метод ще се поддържа развиването на бизнеса и разкриването на спомагателни работни места. Реконструкцията на улицата и планът за построяването на водопровода подхождат на утвърдените Подробни устройствени проекти и схемите на техническата инфраструктура към тях. 
Новоизградената техническа инфраструктура ще обслужва и други ползватели:,,Технотрейд " ЕООД,,,И-Уейст Силистра " ЕАД,,,Агротранс " ЕООД,,,Топ 13 " ЕООД,,,Фазерлес " АД,,,Елкотех-Синхрон " ООД,,,Галакс ойл " ООД,,,Еликом Електроникс - Георгиев " КД,,,Зелен пазар " АД и всички бъдещи вложители и всички съществуващи и евентуални физически/юридически лица при равни и недискриминационни условия.

Правителството утвърди промени по бюджета на Министерство на външните работи за застраховане на разноски, свързани с изменение на Наредбата за командировъчните средства при чуждестранен мандат

Министерският съвет утвърди през днешния ден промени по бюджета на Министерство на външните работи. С спомагателните средства, планувани по централния бюджет за 2023 година за Министерство на външните работи, ще бъдат покрити разноски по издръжката на чиновниците за времето на задграничния им мандат след актуализиране на базисните размери на дневните командировъчни пари по страни, избрани в приложение №1 от наредбата, признато с Постановление на Министерския съвет № 164 от 21 септември 2023 година, в сходство с повишаването на живота в това число за наеми, образователни такси, здравно и здравно обезпечаване, боен риск. 
Постановление на Министерски съвет №164 бе признато по предложение и самодейност на заместител министър­председателя и министър на външните работи Мария Габриел. С него за първи път от 15 години насам бе осъвременен базисният размер на командировъчните средства на дълготрайно командированите чиновници в задграничните представителства на Република България. 
С нарастването на базисните размери се цели актуалният размер на средствата за прехрана на дълготрайно командированите чиновници да кореспондира на актуалните стопански условия и да укрепи в допълнение дипломатическата работа.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването

Министерският съвет на Република България одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 година за застраховане на действия на Българския Червен кръст във връзка със засиления миграционен напън на жители от Украйна, в размер на 250 000 лева за интервала м. март - м. месец декември 2023 година
Необходимите спомагателни средства са за финансиране на подписано съглашение сред Българския Червен кръст и Сдружение „ Национална асоциация на доброволците в Република България " по отношение на действието на контактен център към Правителствения информативен портал за Украйна.

Правителството утвърди 400 000 лева за финансова поддръжка за Рилския манастир „ Свети Иван Рилски “ 

Със свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на културата за 2023 година в размер на 400 000 лева за финансова поддръжка за Рилския манастир „ Свети Иван Рилски " (за източноправославното изповедание - на Българската православна черква - Българска патриаршия). 
Манастирът е измежду най-значимите културни монументи в България, знак на страната, включен в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО. Рилският манастир, включително и Хрельовата кула, църквата, манастирските здания и църквата „ Свети Лука " са оповестени през 1927 година за „ национална старост " (Държавен вестник, бр. 69 от 1927 г.). През 1968 година Хрельовата кула е оповестена за архитектурно-строителен монумент на културата от Средновековието (Държавен вестник, бр. 77 от 1968 г.). На 7-ата сесия на Комитета за международно завещание към ЮНЕСКО, извършена от 5 до 9 декември 1983 година във Флоренция (Италия), Рилският манастир е разгласен за обект на международното културно завещание. В Рилския манастир се пазят ръкописи, старопечатни книги, документи от 14 век - 19 век, а в музея доста старинни предмети, като черковна утвар, жезли, икони, оръжия, монетна сбирка и др. 
През 1922 година Рилският манастир; Гробът на Св. Йоан Рилски, включващ църквата,,Успение на Св. Йоан Рилски " и постницата Св. Йоан Рилски; Скитът „ Свети Лука ", включващ църквите „ Свети Лука " и „ Свети Покров Богородичен " и килийното училище; метохът Орлица с църквата „ Св. св. Петър и Павел " ; и църквата „ Успение Богородично " са оповестени за групови архитектурни, исторически и художествени комплекси от „ национално значение ", а метохът Пчелина-за колективен архитектурен и исторически комплекс от „ локално значение " (Държавен вестник, бр. 73 от 1992 г.). 
Като част от международното завещание ЮНЕСКО, страната ни е поела ангажимент, за запазването и съхранението в достоверен тип на манастирския комплекс, заради което българската страна годишно подкрепя финансово посредством Закона за държавния бюджет активността на манастирското приятелство за стопанисването сградния фонд на манастира. 
Допълнителните средства се дават по отношение на признатите в член 1, алинея 5, т. 6.2. от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година (ДВ, бр. 66 от 2023 г.) за застраховане на действия по ремонт, консервация и реституция на обекти на Рилската света обител, както и други действия по запазване и показване на културната полезност, по отношение на отбелязване на 40-тата годишнина от включване на манастира в листата на ЮНЕСКО.

Утвърдени са вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на стопанската система и промишлеността

Министерският съвет одобри Постановление за вътрешнокомпенсирана смяна на одобрените разноски по политиките на Министерството на стопанската система и промишлеността. Целта е преразпределяне на одобрения на ведомството бюджет за 2023 година и привеждането му в сходство с неговите цели. 
Извършената оценка на разноските по области на политики и бюджетни стратегии, както и на предстоящото осъществяване на бюджета до края на годината, демонстрират нужда от спомагателни средства по политики в региона на устойчивото 1,1кономическо развиване и конкурентоспособност. Те са в размер на 496 000 лева и са разпределени по стратегии както следва:
По бюджетна стратегия „ Инфраструктура по качеството в поддръжка развиването на стопанската система " - 246 000 лева.; 
По бюджетна стратегия „ Защита на потребителите " - 250 000 лева
С спомагателните разноски по двете бюджетни стратегии ще бъдат компенсиран11 увеличените цени за прехрана на Държавната организация. по метрологичен и механически контрол и Комисията за отбрана на потребителите в следствие от регистрираната през последните години инфлация и 100%-то нарастване на дневните пари при командировките в страната. 
Преразпределението на средства не изисква спомагателни разноски, прехвърляния или други заплащания, които да бъдат предоставени по бюджета на Министерството на стопанската система и промишлеността за 2023 година То не води и до влияние върху държавния бюджет, като предлаганите промени са в границите на одобрените разноски на Министерството на стопанската система и промишлеността за 2023 г. 
Допълнителните средства ще бъдат обезпечени за сметка на осъществени икономии по Политика в региона на ефикасното външноикономическо съдействие, бюджетна стратегия „ Реализация на експортния капацитет и присъединяване в комерсиалната политика на Европейския съюз “. 

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на ММС

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2023 година за погашение на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност на държавните спортни учебни заведения за бюджетната 2023 година. 
Финансовите средства, нужни за подкрепяне на физическата интензивност, физическото образование, спорта и спортно-туристическата активност в държавните спортни учебни заведения за бюджетната 2023 година в размер на 13 665 лева са в границите на разчетените за тази активност в централния бюджет средства за 2023 г. 
С признатото Постановление ще се извърши смяна по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2023 година.

Близо 800 000 лева обезщетения за деца без място в детска градина

Кабинетът отпуска 783 279 лв. за обезщетения на фамилиите на деца, за които не е обезпечено място в детска градина за интервала от 1 юли до 14 септември 2023 г. 
От тях 780 897 лв. са предопределени за компенсиране на осъществените от родителите разноски за развъждане и образование на 899 деца в Столична община. 1283 лв. получават фамилиите на две деца в община Пловдив. 1099 лв. се отпускат за отплата за едно дете, което не е признато в детска градина в община Родопи. 
Право на обезщетения от страната имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в I клас, които не са признати в държавни или общински детски градини или учебни заведения, в които са кандидатствали. За тях общината по местоживеене не е предложила друго равностойно място в общинска детска градина или учебно заведение.

Правителството утвърди 267 300 лв. за стипендии на даровити деца

Министерският съвет утвърди 267 300 лв. за погашение на 370 стипендии по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2023 г. 
Учениците с изявени способности имат право да получават по 135 лв. месечно стипендия. 
От тях 167 940 лева се дават по бюджетите на 45 общини след постъпили претенции в Министерството на образованието и науката за погашение на 259 стипендии за четвъртото тримесечие на 2022 г. 
9 450 лв. се дават за стипендии след издадени 11 заповеди на министъра на образованието и науката за възпитаници в частни учебни заведения. 
По бюджета на Министерството на образованието и науката са утвърдени 89 100  лева за погашение на 98 стипендии на възпитаници от държавни учебни заведения, финансирани от МОН. 
Допълнително се утвърждават и 810 лева за Техническия университет в София, в чиято конструкция е Технологичното учебно заведение „ Електронни системи " за погашение на стипендии на двама възпитаници. 
Приетото разпореждане не води до влияние върху държавния бюджет, защото нужните общо 267 300 лева са в границите на разчетените за тази активност в централния бюджет средства за 2023 година.

Близо 7 000 000 млн. лева за изкуства и спорт в учебните заведения

Министерският съвет отпусна 6 752 349 лева по Национална стратегия „ Заедно в изкуствата и в спорта “ за общинските, държавните и частните учебни заведения за образователната 2022/2023 година, показали информации за осъществени в действителност разноски от средствата по утвърдените им суми. Програмата има за цел да обезпечи условия за личностно развиване на учениците и да насърчи изявите им в групови спортове и изкуства. 
По действия, свързани с изкуствата се финансират общински, държавни и частни учебни заведения в партньорство с общински или държавни учебни заведения. Училищата са образували групи за занимания по музикално, танцово, театрално и изобразително изкуство. Чрез финансирането се покриват разноските им за закупуване на театрални костюми, принадлежности, озвучителна техника и др. 
В региона на спорта по програмата се финансират общински, държавни и частни учебни заведения в партньорство с общински или държавни· учебни заведения. Заниманията включват съставяне на тимове в областта на груповите спортове баскетбол, волейбол и футбол и присъединяване в надпревари. Отпуснатите средства покриват разноски за закупуване на екипировка на учениците, включени в тима, треньор, спортни уреди и други

Над 55 млн. лева за рационализация на научни обекти

Двадесет и пет научни обекта ще бъдат доизградени и осъвременени с 55 727 365 лева, реши държавното управление. Средствата ще разрешат и да се закупи профилирана инсталация, с която да се правят качествени проучвания съгласно международните стандарти. 
Обектите, които ще бъдат финансирани, са част от Националната пътна карта за научна инфраструктура (2021-2027). Сред тях са Националният академични комплекс за биомедицински и приложни проучвания, Българската наблюдателна станция на паневропейския нискочестотен радиотелескоп, Инфраструктурата за стабилно развиване в региона на морските проучвания, Националният геоинформационен център, Регионалният астрономически център за проучвания и обучение, Българската Антарктическа База „ Св. Климент Охридски “, Националния център за високопроизводителни и разпределени пресмятания, Лабораторният комплекс към научно-технологичен парк „ София Тех Парк " и др. 
От 2018 година досега научните инфраструктури са получили близо 126 млн. лева. 
Отделно с 1 134 860 лева ще бъде заплатен членският импорт за присъединяване на Република България в 12 Европейски научноизследователски инфраструктури и в Европейското взаимно дружество ITER за развиване на термоядрената сила. Участието в тях е· обвързвано със основаване и модернизиране на районни центрове и включване в другите опити и научни стратегии.

Правителството се разпореди с парцели

С решение на Министерския съвет се отчуждават парцели - частна благосъстоятелност, за създаване на част от сектора Ихтиман-Септември на жп линията София-Пловдив. Той е част от плана за рационализация на железопътната линия София -Пловдив в жп секторите София - Елин Пелин и Елин Пелин - Септември на територията на Община Костенец, Софийска област. 
Имотите се намират в землището на село Горна Василица, Община Костенец. Средствата за обезщетяване на притежателите, респективно правоимащите лица на засегнатите парцели, са за сметка на Национална компания „ Железопътна инфраструктура " и се обезпечават по Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014- 2020 година  Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтригуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
Министерският съвет дава безплатно правото на благосъстоятелност върху парцели - частна държавна благосъстоятелност на Община Кирково, област Кърджали. Имотите се намират в село Кирково, ул.,,Дружба " № 3 и съставляват постройка със застроена повърхност 305 кв. м и терен с повърхност 766 кв. м. Те ще се употребяват за административни потребности на общината за настаняване на звена от общинската администрация за възстановяване изискванията на труд и обслужването на популацията.  Всички разноски за ръководство и стопанисване на парцелите ще се поемат само и напълно от бюджета на общината и от средства по стратегии и планове.
Правителството разгласи парцел - частна държавна благосъстоятелност за парцел - обществена държавна благосъстоятелност и дава безплатно за ръководство част от него на Висшия правосъден съвет, за потребностите на Териториално поделение - Поморие към Районна прокуратура - Бургас. Имотът съставлява терен, дружно с разположените в него три независими обекта и се намира в град Поморие, ул.,,Княз Борис I " № 75.

Одобрено е съглашение с Комисията за нуклеарно контролиране на Съединени американски щати

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на Споразумение сред Агенцията за нуклеарно контролиране на Република България и Комисията за нуклеарно контролиране на Съединените американски щати за продан на техническа информация и съдействие по въпросите на нуклеарната сигурност като основа за водене на договаряния. 
Със Споразумението се цели поддържане и развиване на съдействието сред регулаторите на двете страни, обмена на техническа информация, обвързвана с регулирането и контрола на сигурността и сигурността на нуклеарни уреди и радиоактивни материали. 
Предложеният план на акт не води до влияние върху държавния бюджет.

България и Полша ще продължат обмена на студенти, учени и преподаватели

България и Полша ще продължат да си сътрудничат в региона на висшето образованието и науката, реши държавното управление. 
Министерският съвет утвърди план на Програма за съдействие сред Министерството на образованието и науката на Република България и Министъра на образованието и науката на Република Полша в региона на науката и висшето обучение за интервала 2023-2027 година, в която са планувани годишни реципрочни стипендии за студенти за непълен период на образование от 1 учебен срок, за присъединяване в летни езикови курсове и осъществяване на краткоурочни специализации. 
Страните ще обменят и лектори и преподаватели по български и по полски език. Ще се предизвиква развиването на директно съдействие сред институции от двете страни в региона на научните проучвания, нововъведенията и взаимни научноизследователски планове. 
Програмата се извършва въз основа на Спогодбата сред държавните управления на България и Полша за културно и научно съдействие, подписана във Варшава на 25 февруари 1993 година

Привличане па гения па дамите към STEAM дисциплините е измежду тематиките на съвещанието на Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в постоянното съвещание на Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт на Европейски Съюз. То ще се организира на 23 и 24 ноември 2023 година в Брюксел, Кралство Белгия. 
Предвижда се министрите на образованието да одобряват Заключения на Съвета по отношение на приноса на образованието и образованието за подсилване на общите европейски полезности и демократичното поданство, Препоръка на Съвета по отношение на главните фактори, способстващи сполучливото цифрово обучение и образование и Препоръка на Съвета по отношение на възстановяване на даването на цифрови умения в образованието и образованието. Ще се организира и спор на тематика „ Привличане на гения на дамите към науката, технологиите, инженерството, изкуствата и математиката (STEAM дисциплините) “. 
Министрите, виновни за младежта, ще одобряват Заiq1ючения по отношение на поощряване на младежкото консолидиране в процесите на взимане на политически решения в Европейския съюз и Заключения по отношение на изчерпателен метод към психологичното здраве на младежите в Европейски Съюз. Планиран е спор на тематика „ Гледащ напред Европейски съюз, зает към своите млади жители: Ролята на младежите в процесите на взимане на решения в Европейски Съюз ". 
Очаква се министрите с сектор спорт да одобрят Заключения по отношение на дамите и равенството  областта на спорта и да дискутират по тематиката „ Безопасна среда в спорта ". 
Съветът на министрите, виновни за културата и аудиовизията, ще одобри Заключения Относно насърчаването на културните и креативните измерения на Европейския бранш на видеоигрите и ще разиска методите за възстановяване на работните условия за артистите и други експерти в региона на културата.

Одобрена е позицията на България за неофициалната среща на министрите на Европейски Съюз по въпросите на равенството

Правителството утвърди позицията на България за неофициалната среща на министрите на Европейски Съюз по въпросите на равенството, която ще се организира на 24 ноември 2023 година в град Памплона, Испания. 
Министерската среща ще се концентрира върху настоящите провокации в отговор на насилието против дами. Ще бъде подложен акцент върху събирането на данни, оказването на поддръжка на жертвите и оправянето със остарели и нововъзникващи форми на принуждение. 
Програмата на форума включва провеждането на две пленарни сесии. Темата на първата полемика ще бъде „ Събиране на данни и профилирани услуги за жертви на принуждение над дами ". В рамките на втората сесия ще бъдат показани и разисквани практиките на страните - членки на Европейски Съюз за идентифициране, диагностициране и справяне с другите прояви на принуждение.

Одобрена е позицията на България за Съвета на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика

Правителството утвърди позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейския съюз по претовареност и обществена политика, което ще се организира на 27 и 28 ноември 2023 година в Брюксел. 
В рамите на първия ден от съвещанието е планувано реализиране на общ метод по Директивата на Европейския парламент и на Съвета за основаване на Карта на Европейски Съюз за хората с увреждания и Карта на Европейски Съюз за паркиране за лица с увреждания. 
Дневният ред планува и провеждането на два ориентационни дебата, отдадени на Европейски учебен срок 2024 година и на проекта за деяние на Европейски Съюз за битка с расизма 2020-2025 година Предлага се да бъдат утвърдени основни послания на Комитета по заетостта и Комитета за обществена протекция по Препоръката на Съвета за обезпечаване на обективен преход към климатична индиферентност. 
През втория ден на съвещанието министрите ще обменят отзиви по тематиката за обществените вложения. Ще бъдат утвърдени и изводи на Съвета по отношение на дигитализацията на системите за обществена протекция.

Правителството утвърди позицията на България за Съвета по външни работи (търговия) на Европейски Съюз

Министерски съвет утвърди позицията на България за присъединяване в постоянното съвещание на Съвета по външни работи (Търговия) на Европейски Съюз, което ще се организира на 27 ноември 2023 година в гр. Брюксел, Белгия. 
В дневния ред на съвещанието са включени подготовката на 13-ата министерска конференция на Световната комерсиална организация, подготовката за подписването на краткотрайното комерсиално съглашение с Чили, комерсиалните връзки сред Европейски Съюз и Съединени американски щати и отчет на Комисията по отношение на осъществяването и използването на комерсиалната политика на Европейски Съюз.

Одобрена е българската позиция за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, част „ Здравеопазване “

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на позицията на Република България и мандата за нейното показване по време на постоянно съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване " ) /EPSCO/, което ще се организира на 30 ноември 2023 година в гр. Брюксел, Кралство Белгия. 
В част,,Незаконодателни действия " политическият спор на министрите ще засегне концепцията за отворена стратегическа автономност на Европейския съюз (ЕС). Акцент ще бъде подложен върху ангажираността на Европейски Съюз във връзка с здравето и по­конкретно предприемането на ограничения за справяне с дефицита на лекарствени артикули. За България е извънредно значимо регулаторната система на Европейски Съюз и отсега нататък да се управлява от интереса на пациента, а решенията за стартиране на пазара на лекарствени артикули да. се базират на солидни клинични доказателства и да бъдат в сходство с цялостните условия за успеваемост, сигурност и качество. 
В рамките на Съвета по опазване на здравето делегациите ще одобряват план на Заключения на Съвета за психологичното здраве. България поддържа документа, защото той предлага ограничения за поощряване на положителното психологично здраве посредством използване на междусекторния метод и възстановяване на опциите за профилактика и лекуване. 
В рамките на Съвета ще се организира и работен обяд по тематиката за затлъстяването на децата. България ще открои провокациите, пред които са изправени днешните млади генерации - модели на хранене, намалена физическа интензивност, стрес, несъразмерна приложимост на модерни технологии за сметка на нужния сън. Българската страна ще осведоми за прилаганите национални практики за поощряване на здравословното хранене. 
В рамките на съвещанието ще бъде разискван напредъкът по предпочитаните в бранша законодателни и незаконодателни досиета.

Одобрена е позицията на България по дело в Съда на Европейския съюз

Правителството утвърди позицията на България по дело С-476/23 на Съда на Европейския съюз. То е формирано по питане на Върховния административен съд по дело № 1964/2023 година със страни,,СТАР ПОСТ " ООД и Комисията за контролиране на известията. 
Производството е във връзка определение, с което жалбата на комерсиалното сдружение против Решение № 332/13.10.2022 година на Комисията за контролиране на известията е оставена без разглеждане и правосъдното произвеждане е прекъснато. 
България показва документално мнение по делото, с цел да отбрани позицията си, че не са нарушени Директива 2008/6, както и Хартата за главните права на Европейския съюз.

Одобрен е интернационален контракт „ Придобиване на бойни машини Страйкър “

Министерският съвет на Република България утвърди интернационален контракт BU-B-UCP „ Придобиване на бойни машини Страйкър " по Програмата на Съединени американски щати за задгранични военни продажби. С решението се предлага на Народното събрание на съображение член 85, ал.1, т.4 и т.7 от Конституцията на Република България да ратифицира със закон този контракт. 
Международен контракт BU-B-UCP е направен по отношение на осъществяване на признатия от 49-тото Народно заседание Проект за капиталов разход „ Придобиване на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада ". Реализирането на контракта ще разреши в къс период да се преодолее част от недостига от качества в Сухопътните войски на Българската войска.

Одобрен меморандум в региона на изкуствения разсъдък

Правителството утвърди меморандум сред министерството на нововъведенията и растежа на България и корпорация „ Интел " в региона на изкуствения разсъдък
Министерският съвет на Република България одобри Решение за одобрение на план на Меморандум за съгласие сред Министерството на нововъведенията и растежа на Република България и Корпорация „ Интел ", Съединени американски щати. 
Меморандумът ще подкрепи развиването на двустранното съдействие сред Република България и „ Интел " в региона на изкуствения разсъдък. 
В документа се планува посредством стратегиите Intel® Digital Readiness да се сътвори партньорство с държавното управление, университетските среди и заинтригуваните страни от промишлеността. След сключване на в допълнение, правнообвързващо съглашение, Министерството на нововъведенията и растежа и „ Интел " ще могат да започват, внедрят и извършват програмата Intel® AI for Youth (Интел®ИИ за младежи) в България, за което самодейно ще споделят и ще
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР