Правителството обсъжда инициатива за създаване на кибервойски. Както каза ръководителят

...
Правителството обсъжда инициатива за създаване на кибервойски. Както каза ръководителят
Коментари Харесай

Каква трябва да бъде кибервойската на Русия

Правителството разисква самодейност за основаване на кибервойски. Както сподели ръководителят на Министерството на цифровото развиване Максут Шадаев, този въпрос може да бъде прегледан от Министерството на защитата. Експертите означават, че в този момент функционалностите на кибервойските се извършват от разнообразни звена на правоприлагащите органи, само че дали е належащо да се основават кибервойски като обособена конструкция е противоречив въпрос.

Ръководителят на Министерството на цифровото развиване Максут Шадаев утвърди самодейността за основаване на кибервойски и изрази вяра, че Министерството на защитата ще прегледа този въпрос. Според него в този момент в Руската федерация работи договорна работа и в случай че въпросът бъде отработен в тази форма, тогава „ можем да го обсъдим, с цел да отидем и да сключим съглашение в специфичните сили, свързани с киберподдръжката “. „ Надявам се, че Министерството на защитата работи интензивно по този въпрос “, добави Шадаев.

Миналата пролет заместник-министърът на индустрията и търговията Василий Шпак предложи да се намерения за основаване на кибервойски в Русия. Той предложи там да бъдат изпратени наборници всред програмистите и също по този начин означи, че службата в киберсилите може да бъде опция за ИТ-специалистите на пролонгация от военна работа.

През лятото тази самодейност поддържа и заместник-председателят на комисията по осведомителна политика на Думата Антон Горелкин. Той уточни, че образуването на пълноценно поделение на кибервойските в структурата на “Росгвардия ” е нужда в изискванията на осведомителна война. Горелкин добави, че цифровият суверенитет не е обвързван единствено със мощни национални ИТ решения, „ само че и волята на основните участници да създадат първата стъпка “.

Според наблюдаващи през днешния ден Китай разполага с най-мощните кибер сили, основани през 2015 година Следват Холандия и Франция, по-късно Съединени американски щати и Канада. Австралия, Англия, Германия, Иран, Норвегия, Северна Корея, Виетнам, Сингапур, Естония и други страни също имат свои киберармии.

Въпреки това, Съединени американски щати са водещи в региона на киберпрестъпността и киберразузнаването. По-специално, страната има киберкомандване, което работи както в отбранителни, по този начин и в нападателни интервенции за осъществяване на разнообразни задания, в това число обезпечаване на поддръжка за интервенции по национална сигурност.

Американското киберкомандване наблюдава своята история до основаването на Съвместната работна група за отбрана на компютърната мрежа през 1998 година Киберкомандването на армията на Съединени американски щати се появи през 2009 година като поделение на Стратегическото командване, като в това време бяха образувани обособени елементи във флота и военновъздушните сили.

Западът счита, че Русия разполага с пълноценна киберармия. Москва неведнъж е упреквана, че води кибервойни и прави огромни цифрови офанзиви против Съединените щати и други страни. Местните специалисти означават, че Русия към този момент е създала собствен личен метод към киберсигурността, само че има още доста да се направи по този път.

„ По мое схващане кибервойските не са водачи на дронове, не геймъри, не тролове, а хакери, които се занимават с отваряне на противников мрежи, с цел да повлияят на обстановката на бойното поле. Сега модерното полесражение е трафикът сред спътниците и земята, компютърните системи за командване и надзор. Задачите на кибервойските се намират в пресечната точка на хакерството и провеждането на специфични интервенции за заблуждение на врага “, споделя Герман Клименко, боен софтуерен инженер по обучение, някогашен консултант на президента на Русия по развиването на интернет.

Според експерта в Русия има разнообразни подразделения, които извършват функционалностите на кибервойски, да вземем за пример такива структури могат да бъдат в подразделенията за радиоелектронна битка (РЕБ).. „ Може би кибервойските могат да бъдат основани като обособена конструкция. И е изненадващо, че тези войски към момента ги няма “, акцентира ораторът. Според него, кибервойските би трябвало да имат повече „ действен темперамент, а не подобен за развиване “ и те би трябвало да бъдат основани, може би не посредством Министерството на защитата, а посредством ФСБ. Въпреки това в Министерството на защитата би трябвало да се появи ефикасна модерна система за ръководство на борбата - условно казано, позволяваща да се види придвижването на войските от двете страни на един огромен панел.

„ Кибервойските би трябвало да бъдат потопени в актуалните технологии за сигурност и да могат да работят с тях на бойното поле. Вече виждаме по какъв начин въвеждането на цифрови технологии покачва успеваемостта на ръководството. Тридесет хиляди терминала “Старлинк ” обезпечават ясно схващане какво се случва на фронтовата линия. Но като се вземат поради другите типове войски, най-важното тук е интеграцията, качеството на която дефинира успеваемостта “, споделя Клименко.

В същото време експертът по киберсигурност Сергей Вакулин счита, че съветските кибервойски би трябвало да бъдат основани като обособена конструкция, която ще включва разнообразни звена: „ Вече имаме експерти, които се занимават с идентифициране на екстремистка информация в интернет, само че за кибервойските това е прекомерно стеснен кръг от задания “.

„ На първо място, техните услуги ще бъдат търсени в правоприлагащите органи, като ФСБ и Министерството на вътрешните работи, тъй като те ще би трябвало да работят в осведомителното поле. Но във военна среда кибервойските са нужни само за ръководство на дронове и разнообразни типове безпилотни летателни апарати “, споделя Вакулин.

В същото време военният специалист Алексей Леонков счита, че Русия не би трябвало да копира американския метод в тази ситуация, а вместо това да се концентрира върху „ суверенизирането на личното си интернет пространство “. И съветското министерство на защитата в този случай има доста преимущество.

„ Имаме елементи, които пазят осведомителното пространство към военни елементи, изключително стратегическите нуклеарни сили. Министерството на защитата сътвори и лично осведомително пространство – така наречен боен интернет, което включва автоматизирана система за ръководство на войските и Националния център за ръководство на защитата “, напомни събеседникът.

„ В допълнение, военните употребяват лична операционна система за продан на информация, което подсигурява отбрана от външни хакерски атаки. Ето за какво главният въпрос е: за какво Министерството на защитата основава друга сходна конструкция? За да подсигуряваме личната си сигурност, ние към този момент имаме всичко, просто би трябвало да продължим да работим върху суверенитета на интернет “, сподели специалистът.

„ Но няма смисъл да вършим следене на американския модел. Проектът им е грабване на пари. Пентагонът не се снабди със супероръжие, което да му разреши да завоюва всяка военна акция. И, както виждаме, господството на Съединени американски щати в осведомителното пространство не им даде ослепителен триумф в спора в Украйна “, добави събеседникът.

В последна сметка, счита специалистът, Министерството на цифровото развиване би трябвало да се концентрира върху качественото развиване на съществуващите звена в правоприлагащите органи. „ Това ще бъде по-ефективен метод от основаването на обособени кибервойски, които ще се конкурират по някакъв метод и по някакъв метод ще дублират съответните структури в Министерството на защитата, ФСБ, Министерството на вътрешните работи и “Росгвардия “, заключва Леонков.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР