Правителството няма отношение на кого ще продаде своите активи чешката

...
Правителството няма отношение на кого ще продаде своите активи чешката
Коментари Харесай

Петкова нямала отношение към продажбата на ЧЕЗ

Правителството няма отношение на кого ще продаде своите активи чешката компания ЧЕЗ, които тя има в България. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред bTV на въпрос дали следи договорката с " Еврохолд ".

Тя уточни, че регулаторните органи ще преценяват дали купувачът на електроразпределителното сдружение е допустим и ще се произнесат по тематиката. Петкова подсети, че Комисията за финансов контрол към този момент прави такава инспекция, след което би трябвало да се произнесат и Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно контролиране.

Запитана дали може да се повтори обстановката с " Инерком " и Гинка Върбакова, енергийният министър съобщи, че тогава нещата са били преекспонирани. Тя увери, че няма риск за енергийната сигурност на страната.

Относно думите на ръководителя на " Еврохолд " Асен Христов, че Гинка Върбакова е пробвала да надскочи себе си с опита да придобие ЧЕЗ, Петкова изрази мнение, че всяка компания има право да взе участие в избрани капиталови планове. Друг бил въпросът дали този вид покупател ще бъде утвърден от съответните регулаторни органи.

На въпрос дали има политически ползи в договорката с " Еврохолд ", тя бе безапелационна, че договорката се осъществя по чешкото законодателство и няма по какъв начин българското държавно управление да оказва влияние. По тази причина Петкова настоя да се спре с сходни спекулации и да се изчака регулаторните органи да си свършат работата.

По отношение на ориста на ТЕЦ-овете у нас енергийният министър уточни, че производителите на сила от въглища са извънредно значими за българската енергетика. По тази причина страната ни щяла да се бори за въглищните си централи и да разчита на тях до 2030 година с небосвод до 2050 година

За Топлоелектрическа централа " Марица-Изток " 2 Петкова призна, че централата има извънредно огромни разноски и сега резултатите на компанията са негативни поради разноските за излъчвания, които са се покачили доста през 2018 година

Министърът отхвърли, че Топлоелектрическа централа " Марица-Изток " 2 непринудено се е отказала от извоювания търг за студения запас. Тя изясни, че на централата е било предоставено да обезпечи количество сила за бита и е нямало по какъв начин по едно и също време с това да обслужва и студения запас. По тази причина той е бил стихотворец от ТЕЦ-Варна. По думи на Петкова това е било належащо, с цел да се подсигурява енергийната сигурност на страната.

Петкова уточни, че квотата за студения запас се дефинира от министъра на енергетиката според закона, като избраният за предходната година и актуалната е 650 mW средногодишно при норма 1040 mW.

Разходите на Енергийния систематичен оператор за 2018 година са към 57 млн. лв., уточни още Петкова и изясни, че към момента се чака да се дефинира цената за тази година.

Министърът бе безапелационна, че няма опасност за енергийната сигурност на страната по отношение на ТЕЦ-Варна. Тя акцентира, че това е втората по величина топлоелектроцентрала у нас, заема съществено място в електроенергийната система на България и сега е изцяло изрядна.

Тя посочи, че е значимо ръководещите подобен вид сдружения да имат нужните пълномощия, за притежателите обаче нямало такова условие (визирайки Ахмед Доган - бел. ред.).

Относно АЕЦ " Белене " Петкова уточни, че на 22 май процедурата е била оповестена в формален вестник на Европейски Съюз и оттогава е почнал да тече 90-дневният период за подаване на заявки.

На 19 август ще разберем има ли искащи да вземат участие в плана, съобщи министърът, допълвайки, че страната също ще взе участие в плана. По думи на Петкова страната не бягала от него и когато ставало въпрос за създаване на подобен вид мощности присъединяване на страната било неизбежно.

Относно нарастването на цените на тока от 1 юли Петкова акцентира, че те ще са в границите на годишната инфлация. " Булгаргаз " е декларирал намаление на цената на природния газ за третото тримесечие поради сполучливите покупко-продажби с доставка на полутечен природен газ, посочи енергийният министър. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР