Правителството номинира Лиляна Павлова за позицията на заместник-председател (вицепрезидент) и

...
Правителството номинира Лиляна Павлова за позицията на заместник-председател (вицепрезидент) и
Коментари Харесай

Лиляна Павлова няма да бъде евродепутат. Може да отговаря за плана Юнкер

Правителството номинира Лиляна Павлова за позицията на заместник-председател (вицепрезидент) и член на Управителния комитет на Европейската капиталова банка (ЕИБ), оповестиха от държавната пресслужба.
Кабинетът аргументира избора си с обстоятелството, че Лиляна Павлова е финансов специалист с богат управнически опит в България, има и опит в ръководството на планове и в съдействието с европейските институции. Ако кандидатурата ѝ бъде утвърдена, тя няма да стане евродепутат, а от септември ще поеме поста в банката с 3-годишен мандат. В момента на поста е Илияна Цанова, вицепремиер в служебните държавни управления " Райков " и " Близнашки ".
Това на процедура значи, че Павлова ще размени Цанова и като зам.-управляващ шеф на Европейския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ), който разпределя средствата по Инвестиционния проект за Европа (т.нар. " План Юнкер " ).
Според устава на Европейска инвестиционна банка представителството на страните членки в управителните органи на банката се обезпечава посредством систематизиране в изборни групи. В изборната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чешката република, Унгария, Малта, Полша, Словашката република и Словения.
Ротацията на съответните постове в Съвета на шефовете, Управляващия комитет и Одитния комитет на Банката са уредени с Временно съглашение, подписано от министрите на финансите на страните в групата, в качеството им на членовете на Съвета на гуверньорите на Банката.
Съгласно Временното съглашение, подписано посредством замяна на писма в интервала ноември 2016 година - май 2017 година, ротационната скица за позицията на вицепрезидент планува през септември 2019 година представител на България да заеме позицията вицепрезидент на Европейска инвестиционна банка за период от три години, като мандатът ще изтече през септември 2022 година
Управителният комитет на Европейската капиталова банка е колегиален непрекъснато настоящ изпълнителен орган на банката, състоящ се от ръководител (президент) и осем заместник-председатели (вицепрезиденти), назначавани от Съвета на гуверньорите по предложение на Съвета на шефовете.
Членовете на Управителния комитет се назначават от Съвета на гуверньорите (състои се от финансовите министри на страните членки) по предложение на Съвета на шефовете за период от 6 години, който предстои на възобновяване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР