Правителството на САЩ защити свободата на словото на посланика си

...
Правителството на САЩ защити свободата на словото на посланика си
Коментари Харесай

САЩ защитиха посланика си в Германия след острите реакции за негово изказване

Правителството на Съединени американски щати отбрани " свободата на словото " на посланика си в Германия, който провокира бурни реакции с изявлението си, че желае да поддържа консервативни партии в Европа, предадоха " Франс прес " и ДПА.

В оповестено в неделя изявление за американския крайнодесен уебсайт " Брайтбарт " посланикът Ричард Гренел, който е на тази служба от по-малко от месец, съобщи, че с него са влезнали в контакт " голям брой консервативни придвижвания от цяла Европа ", които споделили с него чувството си, че тяхното политическо течение е във напредък. " Абсолютно желая да поддържа други консерватори на всички места в Европа, други водачи ", добави Гренел.

След остри реакции в " Туитър " той като че ли отстъпи ненапълно, като назова " смехотворна " мисълта, че би подкрепял консервативни партии или претенденти на избори в Европа. " Стоя обаче зад думите си, че сме очевидци на събуждане на безмълвното болшинство, на тези, които отхвърлят елитите и техния фиктивен свят ", посочи той, като съобщи, че тази смяна " е водена от Тръмп ".

Изказванията на Гренел провокираха изненада и неодобрение в Съединени американски щати и Германия, защото от посланиците се чака да заобикалят намерено политически изказвания и да се държат неутрално. Вчера член на немското държавно управление упрекна Гренел в интервенция във вътрешните работи на Германия, а левите партии желаеха посланикът да бъде отзован.

Германският външен министър Хайко Маас съобщи, че е взел под внимание изявлението на Гренел за " Брайтбарт " и последвалите рецензии. " Със сигурност ще има някои неща за разискване и по тази причина е добре, че посланикът ще бъде признат от държавния секретар Андреас Михаелис ", сподели Маас.

" Посланиците имат право да показват мнението си ", съобщи представителят на Държавния департамент Хедър Науърт, като в същото време призна, че с изявленията си Ричард Гренел " съставлява Белия дом ".

" Понякога има отзиви, които може да се харесват или не. Има и независимост на словото. Смятам, че дипломат Гренел само акцентира, че сега в Европа има консервативни партии и претенденти, които се показват добре, нищо повече ", добави тя.

През май Гренел също притегли вниманието с изявлението си, че работещите в Иран немски компании би трябвало неотложно да прекратят активността си там, откакто Съединени американски щати се отдръпнаха от иранското нуклеарно съглашение. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР