Правителството на САЩ се съгласи да купува японска морска храна

...
Правителството на САЩ се съгласи да купува японска морска храна
Коментари Харесай

САЩ ще хранят войниците с японски морски дарове на фона на опасенията от Фукушима

Правителството на Съединени американски щати се съгласи да купува японска морска храна за своите военни, с цел да помогне за намаляване на икономическите последствия от решението на Япония да изхвърли в Тихия океан радиоактивни отпадъчни води от разрушената си атомна електроцентрала " Фукушима-1 ".

Американските въоръжени сили ще подпишат дълготраен контракт с японски снабдители на морски блага, с цел да оказват помощ да се противодейства на китайската възбрана за импорт от Япония, съобщи посланикът на Съединени американски щати в Токио Рам Емануел в изявление за Ройтерс. Японска риба, миди и други артикули ще се сервират на корабите на американските военноморски сили и ще се доставят в комисионите и столовите в 17 американски военни бази в района, добави той.

Емануел признава, че храненето на американските бойци с японска морска храна няма да компенсира изцяло загубата на Япония на големия китайски пазар, само че ще даде израз на " икономическата насила " на Пекин.

" Най-добрият метод, който сме потвърдили във всички случаи, с цел да се оправим с икономическата насила на Китай, е да се притечем на помощ на целевата страна или промишленост ", сподели той.

 През август Китай, който преди този момент беше най-големият вносител на японска риба, забрани целия импорт на морски блага от Япония, базирайки се на опасения за допустимо радиоактивно замърсяване. Пекин разкритикува решението на японското държавно управление да стартира да изхвърля отпадъчните води от Фукушима в Тихия океан, като назова този ход " извънредно себелюбив и безконтролен ". По-рано този месец Русия последва образеца му, като прекрати вноса на японски морски блага.

Японското държавно управление неведнъж е защитавало изхвърлянето на отпадъчни води като безвредно, а Международната организация за атомна сила (МААЕ) поддържа проекта. Министерството на външните работи на Китай отговори на изказванията на МААЕ, като предложи на тези, които считат, че изпускането е безвредно, сами да " пият или плуват в " отпадъчните води от Фукушима.

Еманюел се подигра с китайските водачи в обществените медии и съобщи в изявление за японския вестник " Санкей " по-рано този месец, че Пекин няма никаква научна основа за изложение на угриженост по отношение на изхвърлянията от Фукушима. Той съобщи пред Ройтерс, че макар че Китай не разрешава вноса на морски блага, уловени от японски риболовци, той продължава да позволява продажбата на риба, уловена от китайски екипажи в японски води.

Запитан дали е " ястреб " във връзка с Китай, Еманюел съобщи пред Ройтерс, че е просто почтен и реален. " Може би честността е мъчителна, само че това е истината ", сподели той.

" Отговорността на дипломатите е да предизвикват другарството сред страните, а не да очернят други страни и да провокират проблеми ", съобщи в понеделник пред кореспонденти представителят на китайското външно министерство Ван Уенбин в отговор на последните мнения на Еманюел.

Ройтерс заяви, че първата покупка в границите на новата договорка на американската войска с Япония за морски блага ще възлиза на по-малко от един метричен звук миди. За съпоставяне, през предходната година Япония е изнесла за Китай повече от 100 000 метрични тона миди.

Цунами, провокирано от земетресение с магнитуд 9,0 през 2011 година, заля централата " Фукушима Дай-Ичи " и докара до разтопяване на трите ѝ реактора. Бедствието се подрежда измежду най-тежките нуклеарни повреди в света след детонацията в Чернобил през 1986 година

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР