Правителството на САЩ публикува последен транш от класифицирани документи за

...
Правителството на САЩ публикува последен транш от класифицирани документи за
Коментари Харесай

САЩ разсекрети последните документи от Мръсната война в Аржентина

Правителството на Съединени американски щати разгласява финален транш от класифицирани документи за нарушавания на човешките права в Аржентина , свързани с " мръсната война " на страната през 1976-83 година, оповестява " Ройтерс ".

Разсекретяването бележи кулминационната точка на план от съвсем две десетилетия за издание на информация за насилието и изгубването на дисиденти след прелом от 1976 година, който сложи тирания, която Съединени американски щати поддържаха .

" Тъй като фамилиите на жертвите не престават търсенето на истината и справедливостта, разсекретяването на тези документи оказва помощ за справяне с предишното с почтеност и бистрота ", съобщи американският държавен департамент в изказване.

Добавени са повече от 5600 нови документа , което съвсем удвоява броя на разкритите документи през 2002 година и през последните няколко години, се споделя в изказването.

Усилията за разсекретяване включват записи от правоприлагащите органи на Съединени американски щати, Министерството на защитата, Държавния департамент и президентските библиотеки в Националния списък.

Този ход е част от дългогодишните старания на разнообразни администрации на Съединени американски щати за подкрепяне на положителните взаимоотношения в Латинска Америка , наранени от поддръжката на Вашингтон за някогашните военни диктатури в района .

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео е на посещаване в южноамериканските страни, само че не се чака да посети Аржентина .

Архивът на Съединени американски щати показва новите документи на аржентински чиновници в петък .
 Обама призна, че Съединени американски щати са работили противоречиво по време на „ Мръсната война” в Аржентина
Обама призна, че Съединени американски щати са работили противоречиво по време на „ Мръсната война ” в Аржентина

Не можем да забравим миналото
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР