Правителството на Петков може да падне още тази седмица, пише

...
Правителството на Петков може да падне още тази седмица, пише
Коментари Харесай

``България е заплашена от състояние на трайна неуправляемост.`` Чуждите медии за събитията у нас -

Правителството на Петков може да падне още тази седмица, написа в обширния си разбор за " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " Михаел Мартенс. И изяснява за какво:

" Наскоро от обединението излезе Има Такъв Народ – партия, ръководена от един подозрителен шоумен и поп артист. Причината: спор за пари. Има Такъв Народ искаше да получи съвсем два милиарда евро за инфраструктурни планове, само че в това време да заобиколи контролните механизми – а това в България е потвърдена рецепта за похищения против европейските фондове. Петков и неговите съидейници бяха определени точно, с цел да сложат завършек на сходни практики. И в този момент би трябвало да се опълчват против алчността на своите сътрудници - най-малкото тъй като другояче ще изгубят доверието на своите гласоподаватели. "

Никой отвън България не демонстрира схващане по този проблем

И Фолкер Пабст написа в швейцарския „ Нойе Цюрхер Цайтунг “, че причина за излизането на Има Такъв Народ от държавното управление е бил разногласието за пътностроителния бюджет. Авторът напомня: „ В предишното с публичните поръчки неведнъж се злоупотребяваше за корупционни измами. “ Пабст отбелязва още и разногласието за европейските договаряния със Северна Македония като друга причина за напускането на Има Такъв Народ и разяснява: „ Никой отвън България не демонстрира никакво схващане по този проблем, който министър председателят Петков желае да реши. Трифонов обаче го упрекна, че прави прекомерно доста отстъпки. “ Статията в НЦЦ е озаглавена с многозначителното изречение " България е застрашена още веднъж да потъне в политически безпорядък. "

Според Михаел Мартенс в този момент България е застрашена от положение на трайна неуправляемост. Авторът на ФАЦ цитира Торстен Гайслер, началник на фондацията „ Конрад Аденауер “ в София, който разяснява паниката си, „ че недоволството от политиците и от партиите може да прерасне в неодобрение от цялата система, задълбочено в допълнение от тежкото икономическо състояние. “

Ако Европа усили натиска над София

Според Мартенс неустойчивостта в България не вещае нищо положително и за проектите на Европейски Съюз да излъчи към Русия сигнал на увереност, като даде нов подтик на буксуващата политика за разширение на Балканите. „ Но по този път от някое време насам таман България е най-голямото затруднение – а вероятно и ще си остане такова. София блокира старта на договарянията със Северна Македония, която извърши храбри промени, включващи даже наложеното от Гърция ново държавно име, и повече от всички други балкански страни заслужава късмет да стартира договаряния за участие. Аргументите на София за ветото на няколко пъти се трансформират. Последното условие гласи, че Скопие би трябвало да включи в Конституцията на Северна Македония съществуването на българско малцинство в страната, преди да получи право да договаря с Европейски Съюз. Към това се прибавя обширна листа с български искания, свързани с историята “, написа Михаел Мартенс и изброява някои от горещите тематики в българо-македонските разногласия.

„ Не е чудно, че в Брюксел и в други европейски столици сходни искания се натъкват на недоумение, противоречие и насмешки, “ напомня създателят и споделя за натиска, на който София е сложена по този въпрос. Той е разговарял и с някогашния министър на правораздаването Христо Иванов, който е и водач на „ Да, България “ – „ партия, полагаща повече от всички останали старания за подсилване на демокрацията и правовата страна. “ В диалога Христо Иванов предизвестява, че в случай че Европа усили натиска върху София, може да се стигне до противоположния резултат и позициите да се втвърдят. Според Иванов европейският напън е същински подарък за националистическите сили в България, а също по този начин за Путин и за русофилите в страната. Христо Иванов, за който Мартенс написа, че е „ всичко друго, само че не и националист “, се притеснява още, че по този метод „ Европейски Съюз може да загуби България като градивен сътрудник “. В кратковременен проект е изцяло нереалистично, че в Народното събрание ще се откри болшинство за повдигане на ветото – за тази цел несъмнено ще са нужни месеци, в случай че не и години, споделя българският политик в изявлението си за ФАЦ.

Силите, които образуваха остарялата корумпирана система

В швейцарския НЦЦ създателят Фолкер Пабст написа, че при ново държавно управление в София един компромис по въпроса за Северна Македония ще бъде още по-немислим. Той проучва и опциите за нова коалиция и апропо написа: „ След като излезе от държавното управление, Има Такъв Народ към този момент се причисли към опозицията, където е партията ГЕРБ на дългогодишния министър председател Бойко Борисов и нейният съдружен сътрудник Движение за права и свободи, партията на българските турци, която се господства от олигарси. Това са точно тези сили, който образуваха остарялата корумпирана политическа система през последните години. А към тях се прибавя и националистическата партия " Възраждане ", която е близка до Кремъл “.

Накрая ще цитираме и няколко фрази от изявлението на някогашния македонски външен министър Никола Димитров пред Македонската редакция на Дъждовни води за френското предложение за решение на противоречивите въпроси: „ Ключовият въпрос е дали посредством един подобен контракт ние ще бъдем по-близо до задачата – участие в Европейски Съюз. За мен няма никакви алтернативи. С такава рамка Европейски Съюз ще бъде по-далеч, в сравнение с е през днешния ден, когато даже още не сме почнали договарянията. (…) Въвеждането на българските претенции в процеса на договарянията слага нашата орис напълно в ръцете на София. И в случай че тя не е удовлетворена от каквото и да било (не единствено от включването на българите в Конституцията), тогава ние ще стоим на място или даже ще ни върнат обратно “, споделя Димитров.



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР