Правителството на Молдова одобри днес обявяването на извънредно положение в

...
Правителството на Молдова одобри днес обявяването на извънредно положение в
Коментари Харесай

Извънредно положение в Молдова заради газовата криза

Правителството на Молдова утвърди през днешния ден оповестяването на изключително състояние в страната за 30 дни за по този начин да бъдат отстранени регулаторните ограничавания върху покупките на газ и да се ускорят различните доставки.

По думите на премиера Наталия Гаврилица това е належащо, защото налягането в молдовските тръбопроводи е спаднало до сериозна стойност, а газовите доставки през октомври се извършват едвам до 67 на 100 заради липса на контракт с съветския снабдител, съобщи ТАСС.
Молдова ще изплати €60 млн. задължения на „ Газпром “, с цел да не остане без газ
Молдова съобщи във вторник, че ще изплати задълженията си към енергийния колос " Газпром ", откакто съветската компания заплаши да приключи д...
Прочети повече
Обявяването на изключително състояние е техническа процедура, нужна, с цел да се подсигурява енергийна сигурност на страната. Молдова ще продължи договарянията с съветския " Газпром " за нов дълготраен контракт за покупка на гориво, само че е принудена да купи газ от различни снабдители, с цел да преодолее енергийната рецесия, сподели Гаврилица пред публицисти.

Решението ще бъде импортирано в Народното събрание, който ще заседава през днешния ден следобяд. Зам.-председателят на законодателния орган, болшинство в който има Партията на действието и солидарността - Михай Попшой, увери, че депутатите ще поддържат концепцията, с цел да дават на кабинета лостове за ръководство на страната по време на енергийната рецесия.

Разпределителното дружество " Молдовагаз " прикани популацията да понижи потреблението на това гориво поради дребното контрактувани доставки. До октомври са контрактувани едвам 54 милиона куб. метра, а потреблението този месец надвишава размерите, предоставяни от " Газпром ".

" Молдовагаз " и " Газпром " удължиха изтеклия си предходен контракт до края на октомври, до момента в който траят договарянията. Този месец Кишинев внася горивото на пазарна цена - близо 790 $ за 1000 кубика.
Молдова и " Газпром " подписаха нов петгодишен контракт
Молдова ще продължи да получава съветски природен газ, заяви БНР. Кишинев и съветският газов монополист " Газпром " се споразумяха да удължат...
Прочети повече
Властите обаче разчитат да се спазарят за цена 200-300 $ за 1000 кубика. Те обявиха, че са подготвени да обсъдят изплащането на исторически задължения и да отсрочат внедряването на европейски енергийни правила, засягащи вложенията на " Газпром " в Молдова. Междувременно държавното управление в Кишинев отпусна 16 000 тона мазут от държавния запас, с цел да бъде преодоляна рецесията.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР