Правителството на Молдова е взело решение за сливане на Тараклийския

...
Правителството на Молдова е взело решение за сливане на Тараклийския
Коментари Харесай

Джамбазки сигнализира EK за нарушени права на българите в Молдова

Правителството на Молдова е взело решение за обединение на Тараклийския държавен университет с Държавния педагогичен университет в Кишинев. По тази причина българският представител в Европейския парламент и съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки алармира, че това е директно нарушаване на съглашение сред Република България и Република Молдова, тъй като в член 8 е записано, че при взаимно единодушие на двете страни могат да бъдат внасяни промени и допълнения в съглашението, които се оформят с обособени протоколи и са неразделна част от него.

„ За страдание в последните години сме очевидци на опити за концентрация без да бъдат взети ползите на българската общественост. Вече алармирах за готвената административна смяна, която ще лиши от самоуправление българската общественост в Молдова. ”, написа още съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация до Европейската комисия.

В писмото си до Комисията Джамбазки отбелязва, че в Молдова живеят към 100 хиляди българи, като натурален техен център в последните 200 години е Тараклия. Освен това действат голям брой културни и просветителни институти и учебни заведения, които с помощта на положителните връзки сред двете страни съумяват да запазят българския дух.

„ Смятам, че Европейската комисия е длъжна да излезе със мнение по случая. И затова публично насочих въпроси дали Комисията ще смята това за нарушение на правата на българите и какви ще бъдат дейностите за отбрана на ползите на българската общественост в Молдова? ”, упорства българският представител в Европейския парламент.

Джамбазки отбелязва още, че ролята на Тараклийския университет е обвързвана със съхраняването на културната самородност на българската общественост и решението за обединение ще навреди на образа и ролята на образователното заведение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР