Правителството на Кипър поиска от парламента допълнителен бюджет от 102

...
Правителството на Кипър поиска от парламента допълнителен бюджет от 102
Коментари Харесай

Правителството на Кипър поиска от парламента допълнителен бюджет от 102 млн. евро

Правителството на Кипър изиска от Народното събрание спомагателен бюджет от 102 млн. евро за справяне с продължаващото влияние на ковид върху стопанската система и последствията от войната в Украйна. То регистрира засилен напън върху обществените разноски поради тези събития.

Законопроектът за спомагателен бюджет, който държавното управление внесе в Народното събрание, планува още близо 72 млн. евро за справяне с Covid обстановката. Средствата са нужни за осъществяване на взети от държавното управление решения поради продължаващата пандемия.

53 млн. евро от тази сума се насочват към здравното министерство за осъществяване на спомагателни действия и ограничения за битка с вируса.

На 30 млн. евро се пресмятат бюджетните потребности, зародили поради войната в Украйна, за които не са разчетени средства в държавния бюджет, уточни финансовото министерство.

От тях 5 млн. евро са предопределени за приемането и общата поддръжка на украински бежанци в Кипър. От началото на съветската инвазия до момента над 16 500 украинци са пристигнали на острова, от които към 10 000 към този момент са подали заявки за статут на краткотрайна отбрана, заяви през днешния ден вътрешното министерство.

В сумата за въздействието от войната в Украйна са включени и нужните средства за закупуване на зърно и финансова помощ за фермерите поради растящите цени на фуражите.

Тежестта върху фискалния баланс от желаните спомагателни средства за държавни разноски възлиза на 0,4% от брутния вътрешен артикул по настоящи данни, разгласи финансовото министерство.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР