Правителството на Кипър обмисля да разшири програмата за всекидневно тестване

...
Правителството на Кипър обмисля да разшири програмата за всекидневно тестване
Коментари Харесай

Кипър обмисля разширяване на мярката „тест за оставане”

Правителството на Кипър обмисля да разшири програмата за ежедневно тестване на околните контакти на инфектираните с Ковид-19 вместо слагането им под наложителна самоизолация, като с изключение на учениците обхване с нея по-широки професионални групи в цялото общество, стана ясно в четвъртък.

Ако мярката „ тест за оставане ” /„ Test to Stay ”/ работи сполучливо в учебните заведения, където стартира да се ползва от понеделник, допустимо е тя да бъде въведена също по този начин за медицинския личен състав и силите за сигурност, заяви здравният министър Михалис Хаджипанделас. Много евентуално е решението за това да бъде взето от Научния съвещателен комитет по ковид идната сряда, посочи той.

Според утвърдената от държавното управление нова мярка „ тест за оставане ” неимунизираните възпитаници, които са близки контакти на инфектирани с Ковид-19, ще могат да продължат да посещават занятията, като минават ежедневен бърз тест в продължение на 5 дни, вместо наложително да се самоизолират у дома.

Здравните и просветителните управляващи акцентират, че по този начин учебните заведения ще запазят естествената си работа с присъствено образование в безвредни условия.

Синдикатите в образованието обаче считат „ теста за оставане ” за рисков за спомагателни инфекции и в публично изказване в четвъртък приканиха кабинета да анулира решението за въвеждането му, като даже оповестиха едночасова предупредителна стачка на 7 февруари.

Според кипърския здравен министър разширението на програмата е част от дневния ред „ по какъв начин да се научим да живеем с ковид ”.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР