Правителството на Кипър е издало в нарушение на закона хиляди

...
Правителството на Кипър е издало в нарушение на закона хиляди
Коментари Харесай

Половината от златните паспорти в Кипър издадени незаконно

Правителството на Кипър е издало в нарушаване на закона хиляди паспорти по схемата „ поданство против вложения ”. Това откри самостоятелна анкетна комисия, основана особено да проверява противоречивата стратегия. Окончателният отчет след 9-месечната ѝ работа бе връчен в понеделник на основния прокурор на страната Георгиос Савидис, предава БНР.

53% от решенията на държавното управление за поданство на чужденци от трети страни против инвестиция от 2,5 млн. евро са противозаконни. Те се отнасят за членове на фамилията на претендентите или мениджъри на компании, за които е нямало признат закон. Една трета от останалите 47% не дават отговор на всички законови критерии.

Това се споделя в показания в понеделник отчет на анкетната комисия, ръководена от някогашен ръководител на Върховния съд на Кипър. Документът съдържа 780 страници и над 5000 страници приложения.

Разследването обгръща целия интервал на използване на схемата за натурализация на богати чужденци от 2007 година до август 2020 година и всички издадени 6779 „ златни паспорти ”.

Инвестиционната стратегия е работила с пропуски и дефекти, съвсем без регулаторна рамка, при изчезнали защитни клапани, без съответен надзор, установи комисията.

Тя предложи на управляващите да прегледат отнемането на поданството в 85 случая, в които получателите на кипърски паспорт са обвинени в престъпни или други закононарушения, с цел да си го обезпечат.

Заключенията на комисията разпознават също по този начин политическа, наказателна и дисциплинарна отговорност за нарушаванията.

Главният прокурор Георгиос Савидис и държавното управление обявиха, че отчетът ще бъде задълбочено изследван и ще бъдат подхванати нужните дейности.

Програмата бе прекъсната от държавното управление от 1 ноември предходната година след интернационален скандал, който докара и до оставка на ръководителя на Народното събрание. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР