Правителството на Хаити обяви извънредно положение и комендантски час в

...
Правителството на Хаити обяви извънредно положение и комендантски час в
Коментари Харесай

В Хаити е обявено извънредно положение, след като хиляди криминални престъпници избягаха от затвор

Правителството на Хаити разгласи изключително състояние и комендантски час в столицата Порт о пренс, се споделя в изказване, откакто няколко хиляди пандизчии избягаха от затвор, атакуван от въоръжени банди, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Правителството на Хаити " вкарва полицейски час в понеделник, вторник и сряда от 18 ч. до 5 сутринта, както и в неделя от 20:00 ч. до 05:00 ч. Решението е взето въз основа на оповестен през вчерашния ден декрет, с който се афишира изключително състояние на цялата територия на Западния окръг, в който се намира столицата Порт о пренс.

Извънредното състояние е въведено за период от 72 часа, с опция за удължение.

След нападението против националния затвор на Хаити, намиращ се в столицата, при което избягаха незнаен брой пандизчии, в събота полицейският синдикат насочи апел за незабавна поддръжка, отбелязва АП. Извършваното от банди принуждение в карибската страна означи нов напредък, откакто краткотрайният президент Ариел Анри посети Кения, в опит да контракти интернационална полицейска интервенция. Споразумението беше подписано в петък, като се чака кенийското държавно управление да изпрати 1000 служители на реда в Хаити, с цел да помогне за прекратяването на насилието.

В отсъствието на президента бандите сковаха публичния живот в елементи от хаитянската столица. Според държавното управление са били убити няколко служители на реда.

Вестник " Маями Хералд " заяви, че в препълнения затвор са били арестувани няколко водачи на банди, както и обвинени по отношение на убийството на хаитянския президент Жовенел Моиз, погубен с дванадесет изстрела в резиденцията си през нощта на 7 юли 2021 година Според следствието към 20 колумбийски наемници са направили закононарушението от името на няколко уредници. Смята се, че първичният проект на заговорниците е бил да отвлекат Моисе и да го заменят като държавен глава, само че събитията на убийството към момента не са изцяло изяснени.

След убийството на Моиз обстановката със сигурността в Хаити се утежни фрапантно. Според оценки на Организация на обединените нации бандите, употребяващи принуждение, управляват към 80% от хаитянската столица и от ден на ден уголемяват сферата си на въздействие в други елементи на страната. Насилието изостря несигурната обстановка с доставките, като по данни на Организация на обединените нации съвсем половината от 11-те милиона поданици на Хаити страдат от апетит.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР