Правителството на ГЕРБ “пропусна “ и последната възможна дата (30.10.2017

...
Правителството на ГЕРБ “пропусна “ и последната възможна дата (30.10.2017
Коментари Харесай

СКАНДАЛНО! ГЕРБ ”пропусна и последния влак” за добив на газ в Черно море

Правителството на ГЕРБ “пропусна “ и последната допустима дата (30.10.2017 Г.), да даде позволение на научно-изследователския транспортен съд (НИК) “МЕТЕОР” за провждане на проучвания на дънните утайки в българската акватория на Черно море, за разработка на технология за рандеман на природен газ от газови хидрати. Молбата за това е импортирана още през м. юли т.г.!!!!!!!!

България разполага с запаси от природен газ в газови хидрати от над 4 трилиона куб. метра, само че държавното управление на ГЕРБ блокира тяхното асимилиране под диктовката на Кремъл.

За разлика от България, Румъния ще изследва личните си запаси от газови хидрати в румънската акватория на Черно море с НИК “Метеор”, за което е дала позволение още през м. август.

За разлика от Румъния държавните управления на ГЕРБ, разбирай Б.Б., по всякакъв начин блокират опциите за рандеман на природен газ в България от неконвенционални източници. Затова Румъния ни изпревари, тъй като гледа личния си интерес и слугува на ничии други.

За да е пределно ясно какви ги прави Б.Б., ето я хронологията на казуса.

В рамките на Европейския съюз е основана програмата COST MIGRATE, която дава опция на 16 страни-членки да координират своите проучвания и да обменят данни и резултати от проучвания за газхидрати. България също има свои представители в Управителния съвет на стратегия COST MIGRATE.

В резултат на научно-изследователски работи със сеизмични способи, извършени най-вече от кораби на Франция и Федерална Република Германия в румънската и българска акватирии са оконтурени евентуални залежи на морски газови хидрати. Едно от тези евентуални залежи, ситуирано на границата на румънската и българска акватории по сеизмични данни евентуално има планирани запаси от над 4 трилиона m3 m природен газ (метан).
През м. юли 2017 година Федерална Република Германия в сходство с член 246 на (Морски научни проучвания в изключителната икономическа зона и върху континенталния шелф) на Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право (Обн. Дъждовни води. бр.73 от 27 Август 1996г., обнародван Дъждовни води. бр.74 от 30 Август 1996г. ) изпраща нота до българското Министерство на външните работи с искане да бъде обещано позволение научно-изследователският транспортен съд на Федерална Република Германия „ Метеор “ да организира проучвателен работи в българската акватория. Целта на тези научни проучвания е да се ревизира с директен способ съществуването на газови хидрати в откритото евентуално проявяване на газови хидрати, ситуирано на дълбочини на морето над 1000 m в най-северозападната част на българската ИИЗ
Аналогична нота е изпратена до Министерство на външните работи на Румъния и надлежно способените румънски управляващи дават такова позволение още през м. август 2017 година

В сходство с българското законодателство българското Министерство на външните работи стартира съгласувателна процедура с способените министерства както следва:
• С писмо с изх. № Е-04-02-246 от 04.08.2017 година (приложено към актуалната справка) до Министерство на външните работи Министерство на енергетиката (МЕ) дава негативно мнение, аргументирайки се с условията на Закона за подземните благосъстояния, макар че научно-изследователските работи не са проучвателни работи и заради това се контролират от Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право, а не от въпросния закон.
• С писмо с изх. 004-00-1300/04.08.2017 година (приложено към актуалната справка) до Министерство на външните работи Министерството на околната среда и водите (МОСВ) дава мнение, че „ капиталовото предложение “ на Федерална Република Германия в сходство със Закона за запазване на околната среда предстои на преценка за нужда от Оценка на въздействието върху околната среда. В случая плануваните морски научно-изследователски работи погрешно се тълкувани като капиталово предложение.
• Всички други министерства дават позитивни мнения в границите на съгласувателната процедура;
• След довеждане докрай на съгласувателната процедура Министерство на външните работи изготвя план за информация за отразяване на мненията ведомствата, която да бъде показана на Министерски съвет и се обръща към Института по океанология на Българска академия на науките за мнение и причини по отношение на мненията на МЕ и Министерство на околната среда и водите. Във въпросната информация Министерство на външните работи не приема мненията на МЕ и Министерство на околната среда и водите, като изброява аргументите за това;
• С писмо с изх. № 17ПР-1776/27.09.2017 година до МЕ компанията Тотал Е&P България Б.В. дава също негативно мнение от позицията си на притежател на разрешението за търсене на петрол и газ в блок Хан Аспарух в българската ИИЗ на Черно море;
• Съответно по искане на Министерство на външните работи Институтът по океанология на Българска академия на науките изготвя мнение, в което се оспорват причините на Тотал (приложено е мнение на доцент доктор Атанас Василев, български представител в европейската Акция COST MIGRATE за проучване на морските газови хидрати в европейските морета, изпратено на Министерство на външните работи и МЕ);
• Неправителствената организация Български енергиен и минен конгрес (БЕМФ), дава безапелационни мнения, че следва да бъде обещано позволение за осъществяване на плануваните морски научно-изследователски работи от немския научно-изследователски транспортен съд „ Метеор “.

На 28.09.2017г. в съвещание на Министерски съвет решаването на въпроса е отсрочено за неопределен срок, макар писмо за поддръжка от посланика на Федерална Република Германия в България. Този безмълвен отвод продължава до 30.10.2017 година.

На 30.10.2017 г с електронно писмо от. до българските представители в COST MIGRATE ръководителят на научно-изследователската експедиция на кораба „ Метеор “ проф. доктор Герхард Борман уведоми българските си сътрудници, че заради безмълвния отвод на българската страна за се даде позволение за работа в българската ИИЗ, корабът „ Метеор “ ще организира плануваните научни проучвания единствено в румънската акватория
Българските учени към момента се надяват държавното управление да премисли своето отношение към плануваните морски научно-изследователски работи и да даде нужното позволение в името на енергийната самостоятелност на България и просперитета генерации българи.

А нека, но едва ли, в случай че се чака на държавното управление на Б.Б.!!!!!!!!!!!!!!!!

Васил Филипов, някогашен началник на "Булгаргаз "

Фрогнюз
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР