Правителството на Финландия оттегли законопроекта, който предвиждаше ограничаване на движението

...
Правителството на Финландия оттегли законопроекта, който предвиждаше ограничаване на движението
Коментари Харесай

Финландия отложи въвеждането на по-строги мерки

Правителството на Финландия отдръпна законопроекта, който предвиждаше ограничение на придвижването в някои елементи на страната като мярка против разпространяването на ковид, оповестява AFP. Министър-председателката Сана Марин съобщи, че кабинетът обмисля други благоприятни условия.

" Ще преценим дали е допустимо да се изготви този тип законодателно предложение и какъв брой време ще отнеме ", сподели тя. Конституционен комитет, формиран от депутати, по-рано предизвести, че законопроектът нарушава конституцията на Финландия, заявявайки, че краткотрайните ограничавания на свободата на придвижване не са пропорционални, съобщи БНР.

Групата беше предложила по-целенасочени ограничения. Според държавното предложение, показано на 24 март, жителите на столицата Хелзинки и югозападния град Турку ще имат право да напущат домовете си единствено за съществени потребности, като пътешестване до и от учебно заведение или работа, или да купуват хранителни артикули или да отидат до Банката.

Скандинавската страна с 5,5 милиона има един от най-ниските равнища на разпространяване на COVID-19 в Европа, като се счита, че това частично се дължи на ниската плътност на популацията и на придържането на финландците към формалните антивирусни и отдалечени насоки, които до момента целесъобразни. Но процентът на заболеваемост нараства през последните седмици, което кара държавното управление да вкара по-строги ограничавания, последвани от законопроекта за отчасти блокиране. Според СЗО през последните дни страната е записала малко над 4000 случая на новозаразени и 17 смъртни случая.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР